2024. május 16. - Mózes, Botond

Teljes piaci rendszert az egészségügyben

Teljes piaci rendszer az egészségügyben, emelkedő járulékok, megszűnő orvosválasztás, bezáró kórházak, kiszolgáltatott orvosok és betegek; a fideszes Mikola István szerint ez lesz a következménye az új biztosítási rendszernek, amelynek tervezetét az Egész
2007. október 9. kedd 14:02 - Hírextra

Az Orbán-kormány egykori egészségügyi minisztere keddi sajtótájékoztatóján a szaktárca honlapján előző nap megjelent anyagról szólva azt mondta, hogy a kormány a teljes piaci rendszer irányába tolja el a társadalombiztosítást, ami így már globális piac lesz.

Mikola István kiemelte: az anyag azt is tartalmazza, hogy nemzetközi pályázatot írnak ki a magánbiztosítók 49 százalékos tulajdonrészének értékesítésére, amin multinacionális cégek is részt vehetnek. Ez azt jelenti, hogy Magyarország kiszolgáltatja a nemzeti értékeket és a profitot is - tette hozzá a politikus, aki szerint Európában, ahol több-biztosítós rendszer működik, nem engednek be multikat a biztosítási piacra.

A Fidesz képviselője úgy vélte, ha a rendszer úgy valósul meg, ahogyan azt a tervezetben közzétették, akkor "hihetetlen mértékű tőkekoncentráció" kezdődik az egészségügyben, a beszállítók, a forgalmazók és a biztosítók kartelleket fognak képezni, amit eddig sehol sem sikerült megakadályozni. Ez kiszolgáltatottá teszi a beteget és a orvosokat is - vélekedett Mikola István.

Mint mondta, duplájára nőnek a működési költségek, ezért a biztosítók bevételnövelése érdekében járulékemelésre lesz szükség, illetve szűkíthetik a szolgáltatáscsomagokat. Kifejtette: bár eddig arról volt szó, hogy az új rendszer létrehozása egyszeri nagy tőkebefektetést igényel, és azt a magánbiztosítók finanszírozzák, most kiderült, ezt is járulékokból fedezik majd.

Mikola István arról is beszélt, hogy megszűnik a szabad intézmény- és orvosválasztás, mert a biztosítók döntik majd el, melyik kórházzal kötnek szerződést. Ennek következtében kórházak tucatjai zárhatnak be, közben viszont magánkórházakkal köthetnek szerződéseket - fűzte hozzá.

Emellett - folytatta - az anyagból kiderül, hogy szakmaiatlan módon a biztosítók dönthetik majd el, milyen diagnosztikai és terápiás eljárásokat alkalmaznak és döntő befolyásuk lesz a pénztárak irányítására is, vagyis nem a betegek, hanem a biztosító érdekei szerint kell majd eljárnia az orvosnak.

A fideszes politikus szerint a biztosítók el fogják szívni a jövedelemskála felső 10-15 százalékát, ami a konvergenciaprogramban foglalt további 50 milliárd forintos elvonással együtt a teljes egészségügyi rendszer működését fenyegeti.

Az MTI kérdésére Mikola István azt mondta, bíznak abban, hogy vannak józan emberek a kormánypártok frakcióiban, akik csatlakozni fognak a minisztérium koncepciójához. Hozzátette: arra is számít, hogy óriási társadalmi nyomás lesz az új rendszer megvalósításával szemben. Szintén kérdésre közölte: a Fidesz alkotmányjogászokkal is dolgozik azon, hogy ha kormányra kerül, miként tudja majd "visszacsinálni" ezt a rendszert.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását