2024. május 12. - Pongrác

A kormányzó erők nyertek?

A kormányzó Albán Demokrata Párt (PDS) vezette pártszövetség győzött a vasárnap tartott parlamenti választáson az első előrejelzések szerint.
2009. június 29. hétfő 09:16 - HírExtra
Az amerikai Zogby közvélemény-kutató által ezer szavazó megkérdezésével készített exit poll felmérés eredménye szerint a Sali Berisha miniszterelnök vezette párt és szövetségesei 69 mandátumot szerezhettek, az Edi Rama tiranai főpolgármester által irányított Albán Szocialista Párt (PSS) koalíciója pedig 55 képviselőt küldhet a 140 tagú parlamentbe, a Népi Gyűlésbe. Az Ilir Meta volt miniszterelnök vezette Szocialista Integrációs Mozgalom négy mandátumra számíthat.

A koszovói székhelyű Gani Bobi intézet gyorsfelmérése ugyancsak Berisháék győzelmét vetíti előre. Eszerint a PDS vezette Szövetség a változásért pártkoalíció kaphatta a leadott szavazatok 47,5 százalékát, míg a szocialisták szövetsége, az Unió a változásért 38,8 százalékkal a második helyre szorulhatott. Az olaszországi IPR Marketing által végzett exit poll felmérés Berisháék 4 százalékpontos előnyét mutatta ki.

Az albán városok utcáit ellepték Berisha hívei, Tiranában tűzijátékokkal ünnepeltek. Edi Rama viszont kétségbe vonta az exit pollok megbízhatóságát, és arra kérte szavazóit, hogy várják meg a hivatalos eredményeket, ne hagyják magukat befolyásolni. A központi választási bizottság hétfőn helyi idő szerint délután öt órakor hozza nyilvánosságra a hivatalos eredményt. Az előzetes adatok szerint a választási részvétel meghaladta az 50 százalékot.

Mintegy 3,1 millió szavazópolgárt vártak vasárnap az urnák elé, hogy döntsenek a 34 politikai párt és négy pártszövetség színében indult 3853 képviselőjelölt sorsáról. A választás tisztaságát mintegy 500 külföldi és 5000 albán megfigyelő ellenőrizte, a biztonságra pedig 5500 rendőr vigyázott. A nemzetközi megfigyelők eddig a kommunista rezsim bukása óta az országban megrendezett egyetlen szavazás lebonyolítását sem tartották elfogadhatónak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását