2024. május 21. - Konstantin

Az állampolgári jogok biztosánál járt a rendőrfőkapitány

Többek között az október 23-ai rendezvények rendőri biztosításának - a tavaly őszi események tapasztalatai alapján módosított - koncepciójáról tájékoztatta Bencze József országos rendőrfőkapitány a nemrég megválasztott Szabó Máté ombudsmant a nála tett lá
2007. október 9. kedd 14:52 - Hírextra

A tájékoztatás szerint Bencze József hétfőn az állampolgári jogok nemrég megválasztott országgyűlési biztosánál, Szabó Máténál tett látogatást, a találkozón részt vett Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa és Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos.

A főkapitány biztosította az ombudsmant arról, hogy a rendőrségi törvény csak 2008. januárjától hatályos módosítása ellenére a rendőrség nem használ gumilövedéket esetleges csapaterős megmozdulás során.

Bencze József a beszélgetés során tájékoztatást adott többek között a schengeni csatlakozás és az integráció folyamatáról, és azokkal kapcsolatban a még rendőrség előtt álló feladatokról. Beszámolt a rendőrség internetes honlapján már elérhető "gyülekezési kiskátéról", és arról, hogy az "igazoltatási kiskáté" is hamarosan megismerhető lesz a lakosság számára. Mindkét gyűjtemény azt a célt szolgálja, hogy az állampolgárok a rendőri intézkedésekkel összefüggő jogaikat és kötelezettségeiket megismerjék, megértsék.

A tárgyalás során kitértek a rendőrség működésének nyilvánosságával, illetve a titokszabályozás és a közérdekű adatok kezelésének rendjével összefüggő kérdésekre, valamint a 2008. januárjában megalakuló Független Rendészeti Panasztestület előkészítése érdekében szükséges együttműködésről.

Megvitatták a sportesemények kapcsán a kitiltás és eltiltás hatálya alatt lévők központi nyilvántartásának lehetőségeit is, és egyetértettek abban, hogy ehhez megfelelő törvényi háttér szükséges.

A főkapitány az ombudsmannak előzetesen ígéretet tett arra, hogy a rendőri oktatás részévé teszi a kisebbségek rendőri kezelésének módszereit és a képzés kialakításába a kisebbségek képviselőit is bevonja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását