2024. május 3. - Tímea, Irma

Tőkés: Cél a korlátozott önrendelkezés

Arad helyett Nagyváradon emlékezett Tőkés László 13 honvédtábornokunk hősi halálára október 6-án. A miértről magát a püspököt kérdeztük, aki beszélt még az erdélyi magyarság megosztottságáról, Románia uniós esélyeiről. Tőkést a Fidesz is támogatja a küszö
2007. október 8. hétfő 21:40 - Bencsik Gyula
Püspök úr, miért nem volt ott az aradi megemlékezésen?

Tisztázni kell, hogy Aradra nem is volt szándékomban elmenni, nem is hívtak meg, sőt, az aradi szervezők vezetője, és az RMDSZ elnöke durván kirohant ellenem, mondván, nekem nincs keresnivalóm ott.

Tőkés László szerepe az 1989-es romániai forradalomban
1989. december 16-án a román titkosrendőrség, a Securitate emberei kivonultak, hogy Tőkést – a hatóságokkal együttműködő akkori nagyváradi református püspök beleegyezésével – egy szilágysági kis faluba deportálják, de egyházának tagjai – és számos román anyanyelvű szimpatizáns – körbeállták a lelkészi hivatalt és házat, majd kivonultak Temesvár központi terére, az Opera térre. Ekkor a tiltakozás már tömegméreteket öltött, és a deportálás elleni megmozdulásból átalakult a kommunista rezsim elleni tüntetéssé. A helyi pártvezetés elrendelte, hogy a katonák lőjenek a tömegbe, de ezt a tisztek megtagadták, és átálltak a tömeg oldalára. Ezzel megkezdődött a kommunista vezetés eltávolítása, egyben az 1989-es romániai forradalom is, amely egy héten belül győzedelmeskedett, és a Ceauşescu-házaspár rögtönítélő bíróság elé állításával és kivégzésével ért véget.
Politikai szerepvállalása

Tőkést az 1989-ben megalakult RMDSZ tiszteletbeli elnökének választották a forradalmat követően. Az 1990-es évek elején a román hatalom komoly erőfeszítéseket tett lejáratására, népszerűségének letörésére. A '90-es években sokszor felemelte a hangját a forradalom alatt történtek kivizsgálása érdekében. Megalapította a Partiumi Keresztény Egyetemet, amely akkoriban az egyedüli magyar felsőoktatási intézmény volt Erdélyben (s amely nemcsak vallásoktatókat, hanem közgazdászokat, nyelvtanárokat is képez). 1996-ban felemelte a hangját az RMDSZ kormánykoalícióban való részvétele ellen. A 2000-es romániai parlamenti választások előtt arra szólította fel a magyarságot, hogy ne szavazzanak az RMDSZ-re. 2002-ben beperelte az RMDSZ-t a bukaresti bíróságon, mert az RMDSZ vezetősége és miniparlamentje a kongresszus korábbi elhatározását figyelmen kívül hagyva, elszabotálta az (erdélyi magyar) belső választások kiírását. 2003-ban az RMDSZ szatmárnémeti kongresszusán megfosztották az RMDSZ tiszteletbeli elnöki tisztségétől. Ezután megszervezte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot, amely a különböző autonómia formák elérését tűzte ki céljául, és meghívta az RMDSZ-t, mint a politikum képviselőjét, hogy a civil szervezetekkel és egyházakkal együtt vegyen részt a Nemzeti Tanács munkájában. 2004-ben harmadik, és egyben utolsó püspöki mandátumát nyerte el, újabb 6 évre. 2004 őszén közvetíteni próbált az RMDSZ és az erdélyi Magyar Polgári Szövetség között, a parlamenti választás előtti kiegyezés érdekében, sikertelenül.

Forrás: Wikipédia
Mivel magyarázza a helyi RMDSZ szervezet kirohanását?

Ezek beteg emberek, kampánycélra akarják használni az aradi ünnepet. Jellemző, hogy előző este bemutatták az István a király című rockoperát, melynek keretében felvonultatták az EP-képviselőjelöltjeik listavezetőit. Ennyire leplezetlenül kampánycélokra használni nem szabad az ünnepséget. Mi tartózkodtunk minden ilyentől, sőt, mi Váradon meghívtuk az RMDSZ-t, a nevükben beszélt Bíró Rozália alpolgármester Orbán Viktor jelenlétében, együtt ünnepeltünk. Példát akartunk mutatni arra nézve, hogy függetlenül az időszerű politikai szembenállástól, a nemzeti ünnepet szentnek tartjuk. Ezzel szemben botrányos politikai megnyilvánulás, hogy Aradra meghívják Szekeres Imre honvédelmi minisztert és Meleşcanu volt román külügyminisztert, akik ott lehetnek az RMDSZ optikájában, Tőkés László pedig nem lehet ott. Ez is rájuk vall.

Lehet gratulálni ahhoz, hogy Orbán Viktor személyesen tolmácsolta, hogy a Fidesz támogatja az ön jelölését az EP-választásra?

Igen.

Olvasom, hogy reménybeli EP-képviselőként fő céljának tekinti a magyar közösség számára kivívni a Románia határain belüli korlátozott önrendelkezést.

Pontosítok. A sajtóértekezleten azt kérdezték tőlem, hogy mi lenne a központi üzenetem a választásokra nézve. Két pontban válaszoltam. Az elsőben arra utaltam, szeretném elősegíteni, hogy valóban európaivá váljon Románia, szemben például azzal, amit a jelenlegi kormány képvisel Szlovákiában a Beneš-dekrétumok kapcsán. Másodikként említettem azt, amit ön idézett, vagyis hogy Románia határainak tiszteletben tartása mellett kivívni a romániai magyar nemzeti közösség korlátozott önrendelkezését. Véleményem szerint az önrendelkezés általánosabb értelmű kifejezés, mint az autonómia. A magyar önrendelkezés azért is jó európai téma, mert nem partikulárisan magyar ügy, hiszen rengeteg kisebbség van, és biztos vagyok benne, hogy az Európa Parlamentben szövetségesekre találunk ezen célkitűzés megvalósítására.

A román politikusok hogyan fogadják ezt a programot?

Erre vonatkozó román nyilatkozatot még nem hallottam. Köztudott, hogy úgy viszonyulnak az autonómiához, mint a szlovákok a Beneš-dekrétumok megsemmisítéséhez.

Sokan aggodalmuknak adnak hangot, hogy az erdélyi magyarság megosztottsága odavezethet, hogy nem lesz a romániai magyarságnak európai képviselője. Ez valós veszély?



Az európai képviselet nem öncél. Közismert, hogy amióta az RMDSZ belépett a román kormányba – többféle kormányban vett részt 1996 óta – , azóta a külpolitikáját alárendeli a román külpolitikának. Ezt egyébként kifejezetten felvállalták, Markó Béla többször nyilatkozta, hogy prioritást élvez Románia EU-csatlakozása, és ennek rendeltek alá mindent. Az, hogy kimenjenek az RMDSZ politikusai Brüsszelbe, és ott elhallgassák az autonómiát, és a román külpolitikai céloknak rendeljék alá a magyar ügyet, elfogadhatatlan. Jobb, ha nincs RMDSZ-képviselet, mintha olyan van, amilyen például az átmeneti képviselet volt. Ott ült három képviselője az RMDSZ-nek eddig is, de mintegy két év alatt szinte nem is hallottunk róluk. Legutóbb kampánycélból felszólaltak a magyar egyetem ügye mellett, ami dicséretes, de ezt is mi értük el közvetett módon azáltal, hogy nyomást gyakoroltunk az RMDSZ-re: képviselje a magyar ügyet Brüsszelben, ne csak kávézzanak ott.
Megítélésem szerint lesz az Európa Parlamentben magyar képviselő.

Tőkés Lászlónak fogják hívni?

Nézze, Székelyföldön azt mondják, hogy Markó Bélának és csapatának matematikai Nobel-díjat kellene adni, mert azt mondják, hogy a 2,8 százalék több, mint az 5 százalék, és nem jut be, akinek 2,8 százalékra van szüksége, de akinek 5 százalékra van szüksége, az bejut. Az RMDSZ-nek 5 százalékra van szüksége a bejutáshoz. Megítélésünk szerint a 2,8 százalék – hacsak valami nagy hibát nem vétünk – meglesz.

Tőkés és az Uniós választás
A Fidesz teljes mellszélességgel Tőkés László mögött áll az európai parlamenti mandátumért folyó küzdelemben, mert oda olyan ember kell, aki teljes szívvel képes képviselni a romániai magyarság függetlenségének és szabadságának ügyét – jelentette ki Orbán Viktor a Fidesz elnöke Nagyváradon. Tőkés László úgy nyilatkozott, megválasztása esetén a magyarság Románián belüli autonómiáját kívánja zászlójára tűzni, és azért kíván dolgozni, hogy Románia valóságos európai állam legyen, mert akkor a romániai magyaroknak jó dolguk lesz – fogalmazott.
Elképesztő lenne, ha a valóban ortodox templomot és parkolót építenének a 13 aradi vértanú halálával megszentelt vesztőhelyen – reagált Tőkés László Királyhágó-melléki református püspök egy tegnapi hírre Nagyváradon, a szabadságharc jegyzőjének Szacsvay Imrének szobra előtt tartott ünnepségen. A püspök hangsúlyozta, nem az ortodox templom ellen van, de nem lenne helyes, ha a magyarság ünneplésének szent helyét használnák fel erre a célra.

Tőkés László arra a kérdésre, mi választási kampánya legfontosabb üzenete, úgy fogalmazott, azért akar tenni, hogy Románia valódi európai állammá váljon, mert akkor az ott élő magyaroknak is nagyon jó dolguk lesz. A romániai magyaroknak azt üzente, célja a korlátozott önrendelkezés, vagyis az autonómia ügyét képviselni az EU-ban.

Forrás: www.lanchidradio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását