2024. április 20. - Tivadar

Szenzációs világrekord: Nincs ami visszatart!

Elérkeztünk a nagy naphoz! Visszaszámlálásunk 0. napjához. JoNeS az Abszolút Rádió műsorvezetője ma éjjel még aludhat, de holnaptól még csak gondolnia sem szabad a puha ágyra és a meleg takaróra.
2007. október 8. hétfő 13:52 - Malina Adrienn

A Szelektív Maraton 2007. október 9. 17:00 órától október 13. 18:03-ig tart. A kitűzött cél: folyamatos műsorkészítés alvás nélkül. Ekkor lesz JoNeS 97.3 órája folyamatosan élő adásban és ezzel az a szándéka , hogy felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon létezik Fekete Zenei Kultúra és ennek egyetlen képviselője az Abszolút Rádió FM. A világrekord kísérlet időtartamára a rádió beköltözik a Petőfi Csarnokba, egy erre a célra kialakított stúdióba, ahol bárki számára megtekinthető a világrekord kísérlet és a műsorkészítés folyamata. Ez alatt az idő alatt az éterben és az interneten is hallható lesz, ami az ideiglenes stúdióban készül.

A legtöbb ember mikor meghallotta a 97 órás ébrenlét hírét minimum a „jézus mária” felkiáltással illette a dolgot. Én már 48 óra nem alvás után nehezen viselem az élet apró-cseprő ügyeit, így jobb ha bele sem gondolok milyen lehet ez 97 órán keresztül. Aludni márpedig kell! Vagy nem? Meddig lehet bírni alvás nélkül?

Fellépők
Október 11. csütörtök:

22:00 Vinyl Warrior
23:00 Revolution & Döme
Éjfél Beatnuts (Koncert)
01:00 Dj Zefil & Dj Nadir

Október 12. péntek:

22:00 Hősök
23:00 Fankadeli
Éjfél Mc Gőz
01:00 A DJ Verseny 3 győztese

Október 13. szombat:

21:00 Break bemutató
22:00 Sub Bass Monster (nagy zenekarral)
23:20 Break bemutató
Éjfél SugarHill Gang
01:00 JoNeS & Dj Grand
Egyéni, hogy ki mit bír, de ez elég extrémnek tűnik. – vélekedett megkeresésemre egy orvos szakértő. Létezik a relaxáció, amit meg lehet tanulni, de ha most próbálkozna vele először, akkor nem segítene, mert szinte biztos lenne, hogy bealudna. Ezzel a módszerrel csak azok tudnának élni, akik már gyakorlottak a relaxációban és nincs idejük az alvásra. Aki nem járatos ebben átlép abba a fázisba, ahol nem hogy segítene, de hátrányára válna.- mondta dr. Matusinka Ágnes, relaxációs terapeuta.

Az alvásra sokáig pusztán úgy tekintettek, mint egy olyan időintervallumra, amikor nem vagyunk ébren. Az utóbbi néhány évtizedben az alvással kapcsolatosan végzett tanulmányoknak köszönhetően ma már tudjuk, hogy az alvásnak jól elkülönülő szakaszai vannak, melyek bizonyos szabályszerűséget követve váltogatják egymást.

Alvás közben az agyunk aktív marad, és az alvás egyes fázisai egy bizonyos elektromos jelenség jellegzetes mintáihoz köthetők, amiket agyhullámoknak neveznek. De ennyire tudományos dolgokba ne menjünk bele, hiszen most az agynak alvás nélkül is aktívnak kell lenni négy napon keresztül.

Az ember életének nagyjából egyharmadát alvással tölti. Az alvás az élet szükségszerű tartozéka, ám biológiai funkciója még nem teljesen tisztázott. A napjainkban leginkább elfogadott elmélet szerint a mélyalvás fázisa alatt a szervezet fizikai-kémiai folyamatainak regenerációja történik; helyreáll a nappali életvitelhez szükséges szellemi-fizikai készenléti állapotot.

Az alvás minősége meghatározza az ébrenlét időszakában a közérzetet, a testi és szellemi teljesítőképességet. Vagyis sok múlik azon, hogy Jones hogy tölti a mai éjszakát?

A tanulmányok szerint felnőtteknek körülbelül 7-8, gyerekeknek és kamaszoknak mintegy 9 óra szükséges ahhoz, hogy teljesen kipihentek legyenek. Ezek a számok természetesen kortól, egyéntől, az alvás minőségétől függően változnak, és csak minimális értékek a napközbeni álmosság elkerülésére.

A felnőttre jellemző, folyamatos, 7-8 órás éjszakai alvás, esetleg kora délutáni, rövid nappali alvással a serdülőkortól figyelhető meg. Időskorban az éjszakai alvás tartama rövidül, szakaszossá válik, és napközben gyakori, rövid, felületes alvásperiódusok figyelhetők meg. Egyéni adottságok ugyancsak meghatározzák a alvás-ébrenlét ritmus jellegzetességeit. Jelentős egyéni különbségek vannak az alvás időtartamában, időzítésében és flexibilitásában, valamint az alvásszükségletben (3-12 óra). A felnőttek egy része ún. késleltetett alvásfázisú, vagyis későn fekvő, későn kelő ("bagoly" típus), más része siető alvásfázisú, vagyis korán fekvő, korán kelő ("pacsirta" típus).

Az alvás szabályozásában egy belső óra játssza a döntő szerepet, de ezt külső tényezők - főként a világosság-sötétség váltakozása - befolyásolják. Az alváskészség a nap folyamán változik, jellemzően fokozódik a kora délutáni és a hajnali órákban. A kora délutáni - étkezéstől függetlenül is jelentkező - éberségcsökkenés bizonyos kultúrákban egybeesik a szokásos szieszta idejével.

Teljesen normálisnak tekinthető, hogy az egyes emberek alvás-ébrenlét ciklusa nagymértékben eltér egymástól: sokan ébresztőóra nélkül is felébrednek már reggel hat körül, mások azonban - ha épp semmi dolguk sincs - akár délután kettőig is zavartalanul képesek aludni.

Ezeket a tudományos magyarázatokat most úgy, ahogy van el kell felejteni, mivel most egy rekordról van szó, ami talán csak egy dologtól függ: az emberi kitartástól, akaraterőtől. Abban minden fellépő egyetért, hogy ha valaki, akkor Jones erre képes lehet. Menjünk el minél többen a Petőfi Csarnokban, szurkoljunk együtt a sikerért és élvezzük a fellépők műsorát, a sok különleges programmal. Hajrá Jones! Hajrá Szelektív Maraton!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását