2024. április 27. - Zita

Közgyűlés előtt az integrált szakképző központok létesítése

Novemberben kerülhet a fővárosi közgyűlés elé az újabb Térségi Integrált Szakképző Központok (TISZK) létesítése, a tervek szerint összesen 15-16 TISZK működne a jövőben - derült ki a témában rendezett hétfői háttérbeszélgetésen.
2007. október 8. hétfő 16:56 - Hírextra

Ifi István, a főváros oktatási ügyosztályának vezetője az MTI kérdésére elmondta, hogy az új központok szervezetileg 2008.szeptemberére mindenképpen létrejönnek. Egy-egy TISZK kialakítására mintegy egymilliárd forinttal számolnak. Eddig két TISZK kezdhette meg működését.

John Emese, a fővárosi oktatási bizottság alelnöke arról beszélt, hogy a tervek szerint öt TISZK kialakítására 1,2 milliárd forintos önrész mellett 4,4 milliárd uniós forrást fordítanak majd. Az elképzelések szerint 11 intézmény korszerűsítésére 3,16 milliárd, 11 intézmény akadálymentesítésére pedig 380 millió forintot költenek rövidtávon.

Véleménye szerint a fővárosi szakképzési reform csak akkor lehet eredményes, ha jelentős infrastruktúrafejlesztéssel és a tartalmi munka megújulásával jár együtt.

Germánné Vastag Györgyi, az oktatási bizottság elnöke azt ígérte, hogy nem fognak további iskolák megszűnni, a kis szakmák képzési feltételei megmaradnak, és megmarad az intézmények önállósága is a TISZK-ken belül. Ugyanakkor a fejlesztési forrásokhoz csak így juthatnak hozzá az intézmények - hangoztatta.

Álláspontja szerint az új struktúra azért lesz előnyös a diákok számára, mert a pályaorientációt követően megalapozottabb pályaválasztást tesz lehetővé, s mivel lehetőség lesz a képzési tartalmak beszámítására, rövidülhet a képzési idő is. A rendszer átjárhatósága miatt a diákoknak lehetőségük nyílik pályamódosításra is.

Horváth Csaba oktatásért felelős főpolgármester-helyettes a tavaszi intézményintegrációt fájdalmas, de szükségszerű lépésnek nevezte. Maradtak további üres helyek a rendszerben - mondta, ugyanakkor most már nem a felesleges kapacitások leépítésében, hanem további kihasználásában gondolkodnak.

A szakképzési szerkezetváltást azzal indokolta, hogy az évek óta csökkenő tanulólétszám mellett szétaprózott intézményrendszerben, azonos szakmák párhuzamos oktatása folyt eddig. Kialakult egyfajta ellentmondás, hogy miközben a gazdaságot a munkaerőhiány jellemzi, a szakképzettséggel rendelkezők nem tudnak elhelyezkedni - közölte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását