2024. április 30. - Katalin, Kitti

Mindenki vegyen eggyel több zenét!

A lemezvásárlások növelésére kíván buzdítani a Magyar Hanglemezgyártók Szövetsége (MAHASZ) és a Szövetség a Szerzői Jogokért (ProArt), amely szombaton a Hangfoglalás című háromnapos rendezvényhez kapcsolódva jelentette be Vegyél eggyel több zenét elnevezé
2007. október 7. vasárnap 11:06 - Hírextra

Jeszenszky Zsolt, a MAHASZ sajtófőnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az új kampány az Együtt a zenéért mozgalom része, amely három éve indult útjára a jogtiszta zene védelmében. Az új kampánnyal arra akarják buzdítani az embereket, hogy az eddigieknél többet költsenek a zenére. Elmondta: a korábbi ötezer forint helyett ma már 3-4 ezer forintért elérhető egy külföldi lemez, 2-3 ezerért egy hazai produkció.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a tévhittel ellentetében a CD-kiadás nem jelent busás hasznot a kiadók számára. Grafikonnal is bemutatta, hogy a gyártási-terjesztési honoráriumokra kifizetett összegek, a szerzői jogi és egyéb költségek után egy háromezer forintos CD 360 forintos hasznot hoz. Azt is megemlítette, hogy miközben az emberek a KSH adatai szerint évente átlagosan ezer (havonta nyolcvan) forintnál többet nem költenek zenére, mobiltelefonra 18 ezret (havonta 1500-at), alkoholra évente 7 ezret, cigarettára 5 ezret is kiadnak. Tavaly ötmillió lemez fogyott Magyarországon, ami mintegy 10 milliárd forint bevételt eredményezett. A sajtótájéékoztatón jelen volt Szűts László, a ProArt elnöke is.

Az eseményen elhangzott, hogy 2008 januárjában rendezik a Fonogram díjátadó gáláját (a korábbiArany Zsiráf díjkiosztót).

A kampányindítón Szinetár Dóra és Bereczky Zoltán átvette platinalemezét Musical Duett című albumukért, amely már több hete vezeti a MAHASZ sikerlistáját. A díjátadás után a rajongók megrohamozták autogramért a két művészt.

Közben a Syma Csarnok két pavilonjában hatalmas érdeklődés mellett folytatódtak a hangszerbemutatók. Az eseményre számos zenész is kiváncsi volt, köztük Bergendy István, Szekeres Tamás (aki próbára is tette a gitárt és az erősítőt), s ott járt Presser Gábor is.

A Hangfoglalás helyszínére egyébként 12 ezer tonna - mintegy 80 kamionnyi -, több milliárd forint értékű hangszert és zenei berendezést szállítottak. A hangszereket bárki kipróbálhatta, foglaltak voltak a billentyűs hangszerek, a dobok.

A Hangfoglalás eddigi két napján több más ismert zenész is járt a helyszínen, köztük Rúzsa Magdi, a Hooligans, a No Thanx, a Bikini együttes, Caramel és Bartók Eszter.

A "hivatalos" programok után négy budapesti klubban - az Almássy téren, a Gödör Klubban, a West Balkan és a Kultea klubban - folytatódtak a hangszerbemutató koncertek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását