2024. április 27. - Zita

Folytatódik a harc a parkolóért

Az Egészségügyi Minisztérium szerint Rogán Antal V. kerületi polgármester súlyos jogsértést követ el, ha beváltja ígéretét és hétfőn lebontatja a sorompókat, valamint kerékbilincset rakat az Egészségügyi Minisztérium parkolójában álló autókra - tudatta a
2007. október 7. vasárnap 16:57 - Hírextra

A minisztérium emlékeztet rá: Rogán Antal az elmúlt napokban, sajtóhírek szerint azt nyilatkozta, hogy hétfőn lebontatja a sorompókat, valamint kerékbilincset rakat az Egészségügyi Minisztérium parkolójában álló autókra.

"Ha a polgármester ezt a fenyegetését beváltja, akkor súlyos jogsértést követ el. A polgármesternek ugyanis nincs joga a végrehajtást elrendelni, mivel az ezt megalapozó határozattal szemben a minisztérium két hete keresetlevelet nyújtott be a bíróságra, amelyben kérte a végrehajtás felfüggesztését" - olvasható a tárca közleményében.

Mint írták, bíznak benne, hogy "az a Rogán Antal, aki a Kossuth téri fideszes kordonbontást még helytelenítette, most nem él az önbíráskodás jogállami normákkal ellentétes eszközével, hanem megvárja, amíg ebben a tulajdoni és közigazgatási vitában a bíróság jogerős ítéletet hoz".

Az Egészségügyi és a Honvédelmi Minisztériumot (HM), más közintézményekkel együtt, még múlt év novemberében szólította fel az V. kerületi önkormányzat, hogy egy tíz évvel ezelőtti rendelet értelmében a parkolásért fizetniük kell, és hat hónap türelmi időt kaptak arra, hogy szabadítsák fel az önkényesen lezárt és parkolónak használt területeket.

A HM és az EÜM a hat hónap alatt nem reagált az önkormányzat megkeresésére, ezért az önkormányzat felszólította a két tárcát, hogy fizessék meg a mintegy 3.500 négyzetméternyi közterület-használati díj tízszeresét öt évre visszamenőleg, ami az egészségügyi tárcánál 10,5 milliárd forint követelést jelent.

A minisztérium Arany János utcai épülete előtt lezárt parkoló van, ami - mint azt korábbi tájékoztatóján Rogán Antal közölte - a földhivatali nyilvántartás szerint a kerület tulajdona. Horváth Ágnes tárcavezető ugyanakkor azt közölte korábban, vitatják a polgármester követelését, mert az EÜM parkolója a tárcához tartozik, mivel a parkoló alatti pince "szervesen a minisztériumhoz épült" 1967-ben. A minisztérium a közigazgatási eljárás szabályai szerint a határozatokat megfellebbezte - tette hozzá akkor Horváth Ágnes.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását