2024. május 3. - Tímea, Irma

16 évesen kezdi az iskolát

Valóra vált egy 16 éves dél-törökországi lány álma: végre iskolába járhat.
2007. október 7. vasárnap 15:38 - Hírextra

Mirjam Kaplant szülei szegénységük miatt nem taníttatták eddig. Az iskolai füzetek, az írószerek és az egyenruha árát most sem ők, hanem az oktatási minisztérium fedezi. A 16 éves elsős nem a nulláról indul: az elmúlt években odahaza már megtanult írni-olvasni. Orvos szeretne lenni.

Mirjam apja kezdetben nem akart beleegyezni, hogy lányát beiskolázzák, férjhez akarta adni egyik rokonukhoz. Az apa végül is csak akkor adta be a derekát, amikor megcsillantották neki az eshetőséget, hogy ha Mirjam megszerzi az orvosi diplomát, képes lesz majd őt szükség esetén ápolni és pénzügyi támogatást nyújtani.

Különösen Törökország agrárvidékein több tízezer leány még ma sem jár iskolába. Sok szegény család csak a fiúkat taníttatja, míg a lányok a házi munkában segítenek és gyakran korán férjhez mennek. A török kormányzat és az ENSZ illetékes szerve, az UNICEF az elmúlt években több mint 200 ezer lánynak tette lehetővé a tanulást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását