2024. május 4. - Mónika, Flórián

Tréfálkozott az államfő

Újabb vitatott tréfát sütött el a nyilvánosság előtt sikamlós válaszával Traian Basescu román államfő. Az államfő egy Bukarest melletti gyár megnyitóján vett részt, amikor megkérdezték tőle, hogyan kommentálja a kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági
2007. október 6. szombat 07:04 - Hírextra

Basescu nem óhajtott nyilatkozni, de az egyik riporterhölgy nem adta fel könnyen. Megkérdezte tőle, hogy az avatóünnepség után sem kíván állást foglalni, mire Basescu nevetve így válaszolt: egyenesen az újságíró irodájába megy, hogy ott "megcsinálják"(s-o facem). A román köznyelvben a csinálni ige a nemi közösülést is jelenti átvitt értelemben, főleg ha férfi mondja nőnek.

A sajtó azonnal górcső alá vette az újabb botrányszagú megnyilatkozást. Elemzők szerint Basescu az interjú elkészítésére is gondolhatott, de szinte kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy az államfő újabb, "rangjához méltatlan" élcelődéséről van szó.

A 2005 végétől tisztségét betöltő román vezető nem először süt el ilyen jellegű poént. Korábban egy egészségügyi intézményben tett látogatás után az egyik riporterhölgy arra volt kíváncsi, mit tanult Basescu az újraélesztési technikákról.

Az általában kedélyességéről ismert politikus így válaszolt: ha a kérdező felfekszik az asztalra, megmutatja neki. Egy másik újságírót "pasarica"-nak szólított, ami románul női nemi szervet is jelent.
Szintén egy újságíróhölgynek adott rövid válasszal döbbentett meg sokakat akkor, amikor arra a kérdésre, hogy milyen a román rendőrség, úgy válaszolt: "biztosan szebb, mint maga".

A szexuális töltetű viccek mellett Basescu rasszistának minősített megjegyzésektől sem óvakodott. Egyik újságírót "lebüdöscigányozott", amiért az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) megrovásban részesítette.

Szeptemberi sikeres pajzsmirigyműtéte után a beavatkozást végrehajtó orvost méltatva az államfő kijelentette, "végre találkoztam egy jó örménnyel", majd azonnal kijavította magát: "hozzáértő örménnyel".

Az elnöki megnyilvánulások hátterében az áll, hogy meglehetősen feszült a viszony Basescu és a román sajtó között, nem véletlen tehát, hogy az elnöki tréfák célpontjai szinte kivétel nélkül újságírók.
A Basescu bírálói és védelmezői közötti vita lényegében arról szól, hogy államfőként beszélhet-e úgy, mint egy társaságban kedélyeskedő magánember, vagy szigorúbban kellene tartania magát az etiketthez.

Basescu stílusával egyébként szándékosan fittyet hány a hivatalos hangnemnek, és mindig közvetlenül próbálja megszólítani az embereket. Jelentős mértékben ennek is köszönhetően diadalmaskodott az elmúlt években rendezett választásokon akár bukaresti főpolgármester-, akár államfőjelöltként.

A vitatott tréfák ellenére Basescu jelenleg is toronymagasan vezeti a politikai népszerűségi listákat Romániában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását