2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Sámánok az olimpiáért

A 2008-as pekingi olimpia rendezőit aggasztja, hogy a kínai főváros levegője túlságosan szennyezett. Ez nemcsak a versenyzés körülményeit, hanem a televíziós közvetítéseket is megzavarhatja.
2007. október 4. csütörtök 10:26 - Hírextra

Érthető, hogy idejében meghozták azokat az intézkedéseket, amelyeknek köszönhetően tisztább lehet a levegő a játékok heteiben. Az esőzések például elmosnák a szmogot, ezért a Mongólia felől szinte menetrendszerűen érkező esőzónák várható időpontjait is számításba vették az olimpia műsorának összeállításakor.

A 2004-es athéni olimpia alatt a görög fővárost és környékét olyan szmog lepte el, hogy a tévések a maratoni futóversenyről nem tudtak jó minőségű felvételeket készíteni. Ez a veszély fennállhat a jövő évi pekingi olimpián is. Egyrészt, mert a fővárostól délre elterülő iparvidékről ide fújja a szél a füstöt és a kormot, másrészt mert a száraz Belső-Kínából és Mongóliából az uralkodó szelekkel rengeteg por is érkezik. Kínában évente 400 ezren halnak meg rossz levegő belégzése okozta betegségekben.


Abban máris megállapodtak, hogy szmogriadó esetén a szabadtéri versenyeket elhalasztják s hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) rendszeresen ellenőrzi, mit tesznek a rendezők a szmogveszély elhárítására. Egy-egy versenyszám esetleges későbbi kezdése azonban súlyos anyagi következményekkel járna: a tévénézők milliárdjai a nagy távolságok miatt eleve kései időpontokban követhetik majd az eseményeket, s a halasztás csökkentené a fontos anyagi támogatást hozó tévéműsorok nézettségét.

A grandiózus rendezvényre és hangsúlyozottan "zöldolimpiára" készülő kínaiak ezért a százmillió lakosú Peking környezetéből 200 szennyező iparvállalatot messzire telepítenek és ez év végétől 60 ezer buszt és taxit is kitiltanak a városból. Ezzel kapcsolatban kísérletképpen egy-egy hétvégére máris megkísérelték a teljes gépjárműforgalom leállítását. A pekingi Időjárást Módosító Hivatal azonban ennél többre készül. Rakétákkal ezüstjodidot juttatnak az esőt igérő felhőkbe, mire azokban megindul a nehezebb páracseppek esőcseppé összeállása, esőzés kezdődik, ami magával ragadja a levegőben lebegő szmog korom- és porszemcséit. (Az eljárást 1946-ban az USA-ban szabadalmaztatták és nálunk is telepítettek - Pécstől délre - ilyen rakétakilövő állomásokat. Ám itt nem a szmogot kívánták megszüntetni, hanem a szőlőket pusztító zivatarfelhőkből akarták az ültetvényektől távolabb kicsapatni a pusztító jégesőket. Nem mindig sikertelenül, de a sokévi használat során készült statisztikák szerint többe került a rakéta, mint a megmentett szőlő. A rendszerváltás után a rakétakilövések megszűntek. Nemcsak nálunk, de az USA-ban sem alkalmazzák ezt a bizonytalan hatású megoldást. A fő baj, hogy nem lehet egykönnyen megállapítani, milyen is a felhő belseje, hová célozzák a vegyi anyagot).

 Mivel a belégzett szmog köhögést, krákogást, fulladást, fejfájást és szédülést is okoz, az atléták egészégével foglalkozók szerint ilyen körülmények között nem születhetnek valós eredmények, hiszen olykor csupán ezredmásodpercek, centiméterek döntik el egy-egy érem sorsát.

Az amerikai Nemzeti Időjáráskutató Központ, az NCAR meteorológusa, Dan Breed szerint az esőcsinálás nagyon bizonytalan, a halasztások célravezetőbbek. A pekingi Cinghua Egyetemen vendégtanárként dolgozó Kenneth Rahn szerint viszont érdemesebb figyelni a Mongólia felől elég rendszeresen érkező esőzónákat, és közvetlenül azok utánra időzíteni a szabadtéri versenyeket. "És persze - tette hozzá tréfásan - nem ártana megnyerni az esőcsinálásban is jártas, máig tisztelt mongol sámánok jóindulatát is".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását