2024. április 29. - Péter

A méhek is berekednek

A dongók halkabban dongnak, ha betegek, és miként az emberek, napi teendőik elvégzése nagyobb fáradsággal jár, míg meg nem gyógyulnak - állítják brit kutatók. Ha pedig a mézelő méhek immunrendszere fertőzés miatt aktív, akkor a rovarok memóriaproblémákkal
2008. július 17. csütörtök 14:06 - Hírextra
Mallon felfedezésének gyakorlati haszna a fogyatkozó méhállományok megmentésében nyújthat segítséget.

"Ez a rovar ugyanis a +memóriájából él+, és amikor valamilyen enyhe fertőzés miatt sérül az emlékezete, akkor az komoly következményekkel járhat" - magyarázza a biológus.

Kutatócsoportja - amely eredményeit a brit tudományos akadémia Biology Letters című folyóiratában publikálta - két csoportra osztott egy méhközösséget. Az egyik csoportot mesterségesen megfertőzte, ezzel aktiválta a rovarok immunrendszerét. A méhcsoportoknak ezután kék és sárga virágokat kínáltak fel, de csak az egyik színű kehely kínált a méhek számára értékes cukros vizet. Mindkét csoport egyedei megtalálták ugyan a táplálékot rejtő virágokat, de a fertőzött rovaroknak tíz százalékkal több idő kellett a megtalálásukhoz, mint az egészségeseknek.

Nagy-Britanniában valaha 25 bennszülött dongófaj élt, de az elmúlt ötven év során közülük három faj kihalt, és számos továbbit a kihalás fenyeget. A tudósok szerint ennek oka a betegségekben és a mezőgazdasági technológia átalakulásában - amely számos hagyományos virágos növény eltűnését okozta - keresendő.

"Minden bizonnyal a betegségek sokkal fontosabb szerepet játszanak a vad- és háziméhek számának csökkenésében, mint azt korábban feltételeztük" - tette hozzá Mallon a Reuters hírügynökség telefoninterjújában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását