2024. április 27. - Zita

Lendvai: a frakció partner akar lenni

Az MSZP-frakció a miniszterelnök partnere akar lenni a közélet tisztaságáról szóló 7 pontos javaslatcsomag kidolgozásában - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője csütörtökön a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.
2007. október 4. csütörtök 10:30 - Hírextra

A frakcióvezető arra az újságírói felvetésre, hogy kinek az oldalára áll a képviselők összeférhetetlenségére vonatkozó javaslat vitájában, a miniszterelnökére vagy a frakcióéra, azt válaszolta: "mivel ez egy oldal, nem kell nekem a kettő között választani".

Mint kiemelte, a miniszterelnök hét pontjával kapcsolatban szavazásos állásfoglalást hozott a frakció: e szerint mind a hét területen kell új szabályozás, kell új törvény, beleértve a képviselői összeférhetetlenséget is.

"Csak a frakció partner akar ebben lenni, és igaza van" - hangsúlyozta Lendvai Ildikó.

 Lehet, hogy a frakció hozzátesz még javaslatokat, lehet, hogy a részletekben ők is szabályozni akarják a hivatali korrupció elleni küzdelmet - tette hozzá.

Lendvai Ildikó felidézve a kedd esti frakcióülést azt mondta: iszonyatos hosszú és szenvedélyes vita alakult ki. Ez normális is, hiszen ha a magyar korrupció egész jelenségéről, beleértve a politikai elitről alkotott véleményt is, nem folyik szenvedélyes vita a frakcióban, akkor miről folyjon - jegyezte meg a frakcióvezető.

Mint mondta, a frakcióülésen két területen volt különösen nagy vita: az egyik terület az általános közhivatali korrupciós gyanúk oszlatása, mert, mint mondta, borzasztóan nehéz ehhez a konkrét eszközöket megtalálni, a másik a főhivatású képviselőség.

Normális vitának tartja, ha megnézik, hogy a főállású képviselőség kapcsán mi az. ami összeférhet, és mi az, ami talán nem jó, ha együtt van - jegyezte meg.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn jelentette be: a kormány két héten belül hét pontból álló javaslatcsomagot terjeszt az Országgyűlés elé az elmúlt hetekben nyilvánosságra került botrányokhoz hasonló ügyek megelőzése érdekében.

A javaslat elemeit ismertetve a miniszterelnök közölte: a funkcióhalmozás elkerülésére többek között főállású parlamenti képviselőséget javasolnak. A kormányfő elmondta: új és szigorúbb párt- és kampányfinanszírozási törvényre tesznek javaslatot, megszüntetnék a pártok ifjúsági szervezeteinek "felemás helyzetét", nem kapnának állami támogatást a pártpolitikában részt vevő civil szervezetek, szigorú összeférhetetlenségi törvényt alkotnának a pályázatok elbírálása esetében, a magasabb beosztású köztisztviselőknek kötelezővé tennék a vagyonosodási vizsgálatot, bevezetnék a főállású országgyűlési képviselőség intézményét, illetve azt szeretnék, ha átláthatók és ellenőrizhetők lennének a képviselői jövedelmek.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását