2024. június 16. - Jusztin

Szabó Magda könyvesbolt

Vastapssal köszöntötték több százan Szabó Magda Kossuth-díjas írónőt szerdán Debrecen főterén, a róla elnevezett könyvesbolt névadó ünnepségén.
2007. október 3. szerda 15:08 - Hírextra

Szabó Magda - mint azt Tóth Csaba, a Tóth Könyvkereskedés tulajdonosa elmondta - hozzájárult ahhoz, hogy 90. születésnapja alkalmából elnevezhessék róla az Aranybika Szállóban lévő könyváruházat.

A könyvesboltban egy vitrinben kiállították az írónő néhány személyes tárgyát, így kedvenc írógépét, egyik szemüvegét, illetve egykori debreceni házuk fotóját és kulcsait is.

Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke köszöntőjében kiemelte: "amikor egy könyvesbolt kapja azt a tisztességet, hogy hordozhatja Szabó Magda nevét, az egyfajta jó értelemben vett kortalanságot is jelent".

Bölcskei Gusztáv úgy vélte: csak a klasszikusok igazán aktuálisak. Aki úgy keres sikert, hogy mindenáron mai, modern akar lenni, azt előbb-utóbb elfelejtik - tette hozzá.

A püspök szerint a könyvek háza méltó hely az írónő nevének őrzésére, s Szabó Magdához fordulva a Bibliából idézett: "ha Isten velünk, kicsoda ellenünk?".

Szabó Magda meghatódott attól, hogy - mint mondta - nem hárman, hanem legalább háromszázan gyűltek egybe köszöntésére. Arról beszélt: bárhol jár a világban, mindenütt hirdeti, hogy ő Debrecenhez, a debreceni reformátussághoz tartozik.

Köszönetet mondott a helybelieknek azért, hogy bár már régen elköltözött szülőhelyéről, mégsem felejtették el. "Úgy látszik, elég volt megírni a könyveket, hogy ismerjenek" - fűzte hozzá.

Bölcskei Gusztáv püspökhöz fordulva Szabó Magda hangsúlyozta: "az anyaszentegyház úgy van bennem, mint a szívem, minden idefűz, itt kereszteltek, itt konfirmáltam, itt doktoráltam és itt fognak eltemetni".

A Nagytemplomra utalva hozzátette: "a templom vigyáz ránk, arra is, hogy magyarok tudjunk maradni akkor is, ha ezt más nem akarja".

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere emlékeztetett rá: ez a város történetében a második alkalom, hogy jelentős alkotó még életében hozzájárul a névadáshoz. Az első Kodály Zoltán volt, akinek a nevét szakiskola őrzi Debrecenben, most pedig Szabó Magda nevét hirdeti a főtéri könyvesbolt.

Kósa Lajos hozzátette: azon lesznek, hogy amíg áll a Kéttorony (a közeli Nagytemplom), addig Szabó Magda Könyvesbolt is legyen a főtéren.

Tóth Csaba a névadó alkalmából átadta Szabó Magdának annak a szoborcsoportnak a makettjét, amelynek a felállítását jövőre tervezik. Az alkotás életszerű környezetben, egy asztalnál, fotelben ülve, könyvet olvasva ábrázolja majd Szabó Magdát. Mellette két fotel pedig arra vár, hogy a könyvesboltból kilépők odaüljenek mellé és egy asztalnál együtt olvasgassanak az íróval.

Szabó Magda 90. születésnapjára egyébként könyvet is megjelentet a Tóth Könyvkereskedés: Szurmainé Silkó Mária Ajándékomat megbecsüld című munkája elsősorban nem a már jól ismert oldaláról, hanem pedagógusi pályáját is feltárva mutatja be Szabó Magdát.

Az írónő, aki október 5-én ünnepli 90. születésnapját, a tervek szerint szerdán este részt vesz Macskák szerdája című művének bemutatóján a Csokonai Színházban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását