2024. április 27. - Zita

Inka gyermekáldozatok nyomában

Az inkák először jól felhízlalták a kiszemelt gyermekeket, s csak utána áldozták fel őket - mutatták ki hajszálaik izotópos vizsgálatával brit kutatók.
2007. október 3. szerda 13:23 - Hírextra

Az Andokban talált négy - fagyott, így rendkívül jó állapotú - gyermekmúmia hajszálainak izotópos vizsgálatával arra derült fény, hogy az áldozatra kiválasztott 6-15 éves gyermekek a paraszti életformára jellemző zöldségeket ették, de a feláldozásuk előtti tizenkét hónapban a társadalom vezető rétegének étrendje szerint többek közt kukoricán és húson éltek.

Az izotópok változásai alapján az is kimutatható volt, hogy az utolsó három-négy hónapban a gyermekeket zarándoklatra indultak a hegyekbe, feltehetően az inka fővárosból, Cuzcóból, miután rituálisan megnyírták a hajukat. Ám azt nem tudják a kutatók, hogy végül is hogyan ölték meg őket.
A szakemberek 25 centiméter hosszú hajszálakat elemeztek, ami azt jelenti, hogy a gyermekek életének utolsó két és fél évét volt módjuk nyomon követni az izotópok változásai alapján.

Az izotóp olyan két vagy több kémiai elem, amelynek atommagjában azonos számú pozitív töltés van, de atomsúlyuk különböző. Az izotópok lehetnek stabilak és radioaktívak, a tudományos vizsgálatok során általában ez utóbbiakat használják fel.

A kutatásról az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában (PNAS) jelent meg tanulmány.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását