2024. május 8. - Mihály

Megérkeztek a 75 milliárdos műkincsek

Befutott Rómába a kaliforniai Getty-múzeumtól visszakövetelt műkincsek első szállítmánya. Az olasz kormány és a J. Paul Getty Museum megállapodása alapján 40 ókori műremek kerül vissza Olaszországba. Kedden az első négy érkezett meg.
2007. október 2. kedd 21:48 - Hírextra

"A többi műkincset a következő hetekben szállítják és a múzeumok mindet kiállítják az egész országban" - nyilatkozott Francesco Rutelli kulturális miniszter. Az antik műtárgyak biztosítási értéke meghaladja a 300 millió eurót (75 milliárd forint).

A római kormány és a Los Angeles-i múzeum évekig tárgyalt 52 vitatott eredetű műkincs, köztük egy világhírű Afrodité-szobor sorsáról. Az olasz hatóságok szerint az ókori régészeti leleteket kicsempészték az országból és a múzeum illegális úton jutott hozzájuk. Augusztusban végül 40 műtárgy visszaszolgáltatásáról sikerült megállapodni.

Az egyezség értelmében a szicíliai Morgantínán épült ókori görög templomból származó Afrodité-szobor 2010-ig a Getty Centerben marad. Rendezni kell még a többi között a görög Lüszipposz alkotásának tulajdonított, ifjú atlétát ábrázoló bronzszobor tulajdonjogi helyzetét.

Olaszország több éve indított kampányt annak érdekében, hogy a világ összes érintett múzeumától visszaszerezze azokat a műtárgyakat, amelyeket információi szerint titkos ásatások nyomán csempésztek ki az országból. 2005-ben Rómában per indult a Getty-múzeum antikvitás-részlegének volt vezetője, Marion True ellen. Bűnszövetkezetben való részvétellel és műtárgyak illegális külföldre juttatásával vádolták meg, az asszony tagad. Maga a múzeum azt hangoztatta, hogy nem vásárolt olyan műtárgyakat, amelyekről tudta, hogy illegális ásatásból származnak, de elismerte, hogy 82 birtokában lévő műtárgy eredete "kétes".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását