2024. április 24. - György

Fókuszban az anya-gyermek kapcsolat

Anya címmel nyílik tárlat kedden a budapesti Manna Galériában; a kiállítás célja bemutatni szobron, festményen és kollázson keresztül az anya és gyermek közötti kapcsolatot, a női szerepet a maga normális, hétköznapi mivoltában, s nem misztifikálva - hang
2008. április 15. kedd 06:36 - Hírextra
A nyolc kiállító művész maga is mind édesanya, s a családi feladatok, a háztartás ellátásán túl arra is jut idejük, hogy fessenek, szobrászkodjanak - mutatott rá S. Nagy Katalin.

A kiállításon szereplő alkotások közül a művészettörténész kiemelte Szenes Zsuzsa textilművész (1931 - 2001) kollázsait, amelyeket halála előtt készített, és amelyeken - mint az ikonokon - Mária a kisded Jézussal szerepel. Az ikonokon a legrégebbi az anya-gyermek ábrázolás - fűzte hozzá S. Nagy Katalin.

Lugossy Mária szobrászművész, aki három gyermek édesanyja, három szobron keresztül jeleníti meg szimbolikusan a születést, a világ születését. Mózes Katalin festőművész az unokájának készült, Misi-képek címet viselő olajfestmény-sorozattal szerepel. Eperjesi Ágnes fotóművész pedig családi album sorozatát mutatja be, 14 fényképet saját gyerekkoráról, a nagyszülőkről és a szülőkről.

Szabó Eszter Ágnes képzőművész a lányával közösen az utcakőre, járdára festett krétával, az ebből készült fotókat állítja ki a tárlaton. Chilf Mária festő akvarelljein egy mackócsalád szerepel, Csurka Eszter képzőművész önarcképet készített, a legfiatalabb kiállító, Csiszér Zsuzsi festőművész olajfestményén pedig a lánya látható.

A kiállítást kedden Czeizel Endre orvos-genetikus nyitja meg, aki rengeteget tett, tesz azért, hogy valaki édesanya lehessen - fűzte hozzá a művészettörténész. A tárlat május 3-ig tekinthető meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását