2024. május 16. - Mózes, Botond

Bíróság előtt a Diana-ügy

Több mint egy évtizeddel a Diana hercegnő életét kioltó párizsi autószerencsétlenség után, kedden megkezdődött az a brit bírósági eljárás, amelynek célja véglegesen felderíteni az összeesküvés-elméletektől átszőtt ügy hátterét.
2007. október 2. kedd 12:37 - Hírextra

Diana, Károly brit trónörökös akkor már elvált felesége és barátja, Dodi Fayed - akit annak idején sokan a hercegnő jövendőbelijének tartottak - 1997. augusztus 31-én halt meg Párizs egyik közúti aluljárójában, miután gépkocsijuk - amelyet lesipuskás fotósok motorokon üldöztek - nagy sebességgel egy pillérnek ütközött.

A szerencsétlenség körülményeit hat évig vizsgálták a francia hatóságok, és arra a végső megállapításra jutottak, hogy baleset történt, amelyet az ittas, és ugyanakkor erős depresszióellenes szerek hatása alatt is álló francia sofőr, Henri Paul - a Fayed-család tulajdonában lévő párizsi Ritz szálló helyettes biztonsági főnöke - okozott gyorshajtásával.

Ezután további háromévi brit rendőrségi vizsgálat következett, Lord John Stevensnek, a Scotland Yard volt főparancsnokának vezetésével; ennek során meghallgatták Károly trónörököst is. A Stevens-vizsgálatról tavaly decemberben kiadott 871-oldalas jelentés szintén egyértelműen leszögezte: a párizsi autószerencsétlenség tragikus baleset volt, vagyis nem olyan konspiráció következménye, amely a hercegnő, vagy a kocsiban vele utazók meggyilkolására irányult volna.

Az ügy azonban a brit rendőrségi vizsgálattal sem zárult le, az angol-walesi törvények ugyanis "váratlan, illetve erőszakos halálesetek körülményeinek felderítésére" minden esetben külön - gyakorlatilag bírósági eljárás formáját öltő - halottkémi vizsgálatot is előírnak.

Ez vette kezdetét kedden, a londoni felsőbíróságon, esküdtszéki eljárás keretében.

Az elsőként beidézett tanú Mohamed Fayed brit-egyiptomi mágnás, Dodi Fayed apja volt, aki a bírósági épület előtt, újságíróknak nyilatkozva megismételte régóta hangoztatott vádját, miszerint Dianát és Dodit "a királyi család gyilkoltatta meg".

Fayed - aki a világhírű londoni luxusáruház, a Harrods tulajdonosa is - szinte a baleset pillanatától fogva hangoztatja összeesküvési elméletét. A nagyvállalkozó szerint az általa vélelmezett merénylet célja annak megakadályozása lett volna, hogy egy hithű muszlimtól - vagyis az ő fiától - származó gyermek legyen Diana és Károly fiainak, a brit trón várományosainak féltestvére.

Mohamed Fayed - aki többször is nyilvánosan "nácinak" nevezte Fülöp herceget, II. Erzsébet királynő férjét, Diana egykori apósát - állítja, hogy a hercegnő a tragédia idején már terhes volt az ő fiától, jóllehet ezt az orvosszakértői vizsgálatok cáfolták.

A pénzember ügyvédi csapata már korábban előterjesztette - és a bírósági eljárás kezdetén megerősítette - azt a példátlan indítványát, hogy a vizsgálat során hallgassák meg az uralkodót is, mert - úgymond - nála jobban senki nem ismerheti a történtek hátterét.

Mindazonáltal Fayed jogászai is elismerik, hogy még a királynő sem tudhat mindent. Michael Mansfield, az ügyvédi csapat vezetője nemrégiben kijelentette: értesülése szerint II. Erzsébet egy ízben azt mondta Paul Burrellnek, Diana egykori személyi inasának, hogy olyan erők tevékenykednek az országban, amelyekről még neki sincsenek ismeretei.

Jóllehet az uralkodót nem lehet bírósági tanúskodásra kötelezni, londoni kommentárok szerint nem teljesen kizárható, hogy a királynőt valamilyen formában erre mégis felkérik.
Az eljárás várhatóan legalább fél évig eltart.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását