2024. május 21. - Konstantin

Esti mese helyett "őszi mese"

A "nyári mese", azaz a férfiak tavalyi sikeres szereplése után "őszi meseként" értékelték hétfőn Németországban a női labdarúgó-válogatott világbajnoki címét.
2007. október 1. hétfő 14:40 - Hírextra

Horst Köhler államfővel és Angela Merkel kancellárral az élen a legmagasabb rangú politikai, valamint sportvezetők gratuláltak az együttesnek, Wolfgang Scha:uble belügyminiszter pedig vasárnap a sanghaji stadionban szurkolta végig a Brazília elleni döntőt, amelyen Németország válogatottja 2-0-ás megérdemelt győzelmet aratott.

Egyes kommentárok szerint - néhány tagadhatatlan külsőség ellenére - a játék képén egyáltalán nem látszott, hogy női futballról van szó. Mindkét együttes hallatlan odaadással játszott, s a brazilok technikai csillogásait a németek elsősorban a férfiaktól megszokott lelkesedéssel, küzdőképességgel és győzni akarással ellensúlyozták. Az európaiak fizikai felkészültségéhez elismerésre méltó technikai tudás párosult.

A németek vasárnapi győzelmükkel nemcsak világbajnoki címet szereztek, hanem kettős világcsúcsot értek el. A női labdarúgás történetében első ízben fordult elő, hogy egy ország megvédte a négy évvel korábbi világbajnoki címét. Az pedig már abszolút rekord, hogy a csoportmérkőzéseken, az elődöntőben és a fináléban a Nationalelf játékosai összesen 21 gólt szereztek úgy, hogy közben egyetlen egyet sem kaptak.

Nadine Angerer, a csapat kapusa már csak ezért is "mennybe ment", az pedig csak a ráadás volt, hogy a brazilok ellen sorsdöntő pillanatban hárította a vb és a női labdarúgás üdvöskéjének, egyfajta "második Ronaldinhónak" tartott Marta tizenegyesét. Az utóbbi azzal vigasztalódott, hogy a torna legjobb góllövője, s egyben legjobb játékosa lett.

A németek nem sokkal a kihagyott büntető után szerezték meg vezető góljukat, igaz, abba besegített a brazil kapuvédő, Andreia is, aki - akárcsak 2002-ben a brazilok ellen Kahn - meglehetősen ügyetlenül mozdult, és Birgit Prinz a hasa alatt talált a hálóba.

A szakértők egyetértettek abban, hogy a német-brazil "álomdöntő" a lehető legjobb reklám volt a női labdarúgásnak. A finálé nyomán a gyengébb nem képviselői - legalábbis Németországban - egyre inkább felzárkózhatnak férfitársaik mellé. Még akkor is, ha a világbajnoki címért a német szövetségtől fejenként csupán 50 ezer eurót kapnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását