2024. május 14. - Bonifác

A rendőrök hibájából történt a verekedés

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere szerint szakszerűtlen rendőri intézkedés okozott tömegverekedést a legutóbbi Nyíregyháza-Debrecen labdarúgó mérkőzésen a szabolcsi megyeszékhelyen, ezért a politikus a rendészeti miniszterhez fordul az Országgyű
2007. október 1. hétfő 16:11 - Hírextra

"Mind a meccs előtt, mind a meccs alatt olyan atrocitások történtek, ami miatt interpellációt intézek Takács Alberthez" - közölte a fideszes politikus, majd hozzátette: a történtek miatt a következő három, négy évben ismét utcai harcokra lehet felkészülni a két labdarúgó csapat mérkőzései előtt, illetve alatt. Az összecsapások veszélye a jövőben dupla, tripla pénzért kell a mérkőzéseket biztosítani - vélekedett.

Közölte: az üggyel kapcsolatban számos kérdés megválaszolatlan maradt, hiszen a történtek után Debrecen polgármestereként azonnal levélben fordult Nyíregyháza rendőri vezetéséhez, ám választ a kérdésekre a mai napig nem kapott.

Kósa Lajos elmondta: választ vár a minisztertől arra, hogy a rendőrség miért nem nyilvánította kiemelt biztonsági kockázatú eseménynek ezt a mérkőzést. Úgy vélte, ezzel elkerülhető lett volna a baj. A polgármester közölte: a történtek igazolták, hogy számos rossz döntést hozott a rendőrség, ezért megkérdezi Takács Alberttől, hogy lesz-e az érintett rendőrkapitányságnál vizsgálat vagy felelősségre vonás.

"Szeretném megtudni (a minisztertől), hogy egyáltalán érzékeli-e, hogy mi a probléma, és kíván-e bármilyen intézkedést tenni" - fogalmazott.

Mint mondta, a történtekről filmfelvételek készültek - amelyeket a sajtótájékoztatón be is mutattak -, amelyek azt igazolják, hogy a rendőrök fellépése nem volt szakszerű.

A rossz intézkedések között említette Kósa Lajos, hogy a rendőrök rosszul jelölték ki a városban a debreceni szurkolók útvonalát, akiknek így módjuk volt találkozni nyíregyházi szurkolókkal, és a stadionban sem különítették el megfelelően a két szurkolótábort. Hozzátette: három lovasrendőr indokolatlanul kezdett rohamot a kiabáló, ám agresszív cselekedetet el nem követő debreceni szurkolók ellen.

Közölte: rendőrök fellépését az amatőrizmus és az agresszivitás jellemezte, pedig az elemi szakmai szabályok betartásával el lehetett volna kerülni a történteket.

Kósa Lajos úgy vélte, a rendőröknek sikerült elérniük, hogy a tömeg agresszívvá vált, de azt is sikerült elérni, hogy az emberek ismét rájöttek arra: nem bízhatnak a rendőrségben.

Múlt vasárnap kilenc szurkolót állítottak elő a rendőrök a Nyíregyháza-Debrecen NB I-es
labdarúgó-mérkőzés előtt, alatt és után történt rendbontások miatt. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság sajtóügyeletese akkor elmondta: a kilenc előállított hazai és vendégszurkoló közül öt személyt őrizetbe vettek garázdaság és rendzavarás miatt, míg a többiek ellen szabadlábon hagyásuk mellett indult eljárás. A szóvivő tájékoztatása szerint a labdarúgó-mérkőzésen a rendőrség külső biztosítási feladatot látott el, mivel a találkozót előzőleg a labdarúgó szövetség nem minősítette kiemelt kockázatúnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását