2024. május 22. - Júlia, Rita

Eskütétel az Országgyűlésben

Új képviselő teszi le az esküt az Országgyűlés jövő heti kétnapos ülésén, hétfőn. Az SZDSZ-es Velkey Gábor párttársát, Kis Zoltánt váltja a képviselői poszton.
2007. szeptember 30. vasárnap 09:22 - Hírextra
A szociológus-tanár végzettségű, 44 éves politikus 1994 óta tagja a békéscsabai önkormányzat képviselő-testületének, s azóta vezeti a liberális frakciót.

Kis Zoltán összeférhetetlenséggel indokolta mandátumáról történő lemondását. A politikus 17 évi parlamenti képviselőség után a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. vezérigazgatójaként folytatja munkáját.

Az Országgyűlés határoz a Szülőföld Alap 2005-2006. évi tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásáról. Az alapból pályázat útján igényelhetnek támogatást magyarországi és határon túli magánszemélyek, szervezetek, oktatási intézmények, kutatóintézetek, civil szervezetek és önkormányzatok. Minden magyar állampolgárnak lehetősége van arra, hogy személyi jövedelemadója egy százalékát felajánlja az alapnak.

Zárószavazás lesz az egységes élelmiszer-biztonsági szervezetalakítással összefüggő törvények módosításáról. Gőgös Zoltán, a földművelésügyi tárca államtitkára korábban azt mondta: az egységes élelmiszerbiztonsági szervezetről szóló törvény valójában jogszabályok átcsoportosítása, mert a szervezet létrehozásáról már döntött a kormány.

A határozathozatalok után elkezdődik a szolgálati nyugdíjjal összefüggő egyes törvénymódosítások általános vitája. A javaslat szerint a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai közül azoknak, akik 2007. december 31-én legalább húsz év tényleges szolgálati idővel rendelkeznek, a szolgálati nyugdíj összegét az akkor hatályos szabályok szerint meg kell állapítani. Az érintettek nyugdíjba vonulásukkor választhatnak, hogy az így megállapított nyugdíjat kérik az évenkénti emelésekkel, vagy a nyugdíjazásukkor érvényes szabályok szerint megállapított összegűt.

Kedden kezdődik a gyermekek és az ifjúság helyzetéről, életkörülményeinek alakulásáról és az ezzel összefüggésben a 2005-ben megtett kormányzati intézkedésekről szóló jelentés vitája. A dokumentum a megtett intézkedések közzé sorolja a dohányzás visszaszorítását célzó programokat, a "gyerekbarát büfé" programot, vagy a Nemzeti Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Programot, illetve azt, hogy 2005-ben több mint a duplájára emelkedett az ingyenes tankönyvellátás állami támogatása.

A 2006-os zárszámadás általános vitájának folytatása mellett több pénzügyi tárgyú törvényjavaslat is szerepel a napirenden.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló törvényjavaslat célja, hogy biztosítsa a főhatóság számára a szektorsemleges ellenőrző tevékenységet, mind a banki, biztosítási, mind a pénztári, illetve befektetési szolgáltatói tevékenység terén.

A befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló előterjesztés alapján befektetési szolgáltatási tevékenységet alapvetően csak befektetési vállalkozások vagy hitelintézetek végezhetnek majd.

A pénzügyi szolgáltatásokat érintő egyes törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló törvényjavaslat újradefiniálja egyebek mellett a befektetési szolgáltatók jogállását, tevékenységét, illetve az árutőzsdei szolgáltatásokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását