2024. május 4. - Mónika, Flórián

Daróczi véleménye a maffiamódszerekről

Nógrádi Zoltán fideszes országgyűlési képviselő javasolja az európai uniós pénzek elosztását felügyelő parlamenti eseti bizottság rendkívüli ülésének hétfői összehívását, tekintettel a napokban a Hír Televízióban napvilágra került, még 2005-ben rejtett ka
2007. szeptember 30. vasárnap 17:16 - Hírextra

Daróczi Dávid kormányszóvivő erre úgy reagált, csak a Fidesz beszél uniós forrásokról a 2005-ben készült, rejtett kamerás felvételek kapcsán: maga az érintett vállalkozó is cáfolta már az állítást, és a kormányzati vizsgálatokból is az derült ki, egyetlen fillér támogatást sem kapott 2004 és 2007 között.
Nógrádi Zoltán sajtótájékoztatóján Weiszenberger László két mondatát emelte ki, amelyekből maffiaelemekkel rendelkező hálózatra következtet az uniós pénzek elosztásának területén: "Csak tudjad, nekem van egy kvótám, amin belül mondjuk 10 darab egy adott évben nyer", illetve "Nekem szóltak a minisztériumból, hogy mikor viszem a pénz".

A képviselő értékelése szerint az a kifejezés, hogy "nekem van egy kvótám", azt jelenti, hogy nem egyedi esetről, hanem hálózati jelenségről van szó, és meg kell tudni, hogy az adott kistérségi megbízotton kívül kik rendelkeznek és milyen kvótákkal.

Nógrádi Zoltán azt is meg szeretné tudni, hogy az MSZP-ben, illetve a kormányban ki, vagy kik a kulcsszereplői a "központi vezérlésnek".

A politikus felidézte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kijelentéseit, aki rendszeresen beszél a feketegazdaság felszámolásáról, kifehérítéséről, de olyan szervezet élén áll, amelyben törvényellenes módszerekkel magánpénzekké, pártpénzekké alakulnak uniós közpénzek.
Nógrádi Zoltán idézte Gazsó Ferencet, az MSZP társadalompolitikai tagozatának elnökét is, aki ellenezte gazdasági erőcsoportok bejuttatását a politikai hatalomba.

Kérdésre válaszolva a fideszes képviselő elmondta: azért valószínűsíti a pártpénzekké alakulást, mert a minisztériumokat pártpolitikusok vezetik, és a tárcák költségvetésébe csak törvény szerinti eljárással kerülhetnek vissza források.

A politikus vitába szállt Daróczi Dávid kormányszóvivővel, akinek tájékoztatása szerint az ügyben szereplő kunfehértói Rózsa Hotel csak 2003-ban kapott 17 millió forint támogatást, tehát nem lehet uniós forrásokról beszélni.

Nógrádi Zoltán emlékeztetett arra, hogy már az EU-csatlakozás előtt is százmillió forintos források álltak rendelkezésre uniós előcsatlakozási programokból, így a SAPARD-ból, tehát ilyen módozatok is elképzelhetőek.

Az uniós támogatások jelentőségét illusztrálva Nógrádi Zoltán hangsúlyozta, hogy egy "gazdasági és szociális válságba sodródó országnak" ezek jelentenek kitörési pontot, illetve az uniós pénzek rossz elosztása is szerepet játszik abban, hogy most rosszabb a gazdaság szereplőinek, valamint a lakosság szociális helyzete, mint a 2004-es csatlakozás előtt volt.

Daróczi Dávid kormányszóvivő erre úgy reagált, csak a Fidesz beszél uniós forrásokról a 2005-ben készült, rejtett kamerás felvételek kapcsán: maga az érintett vállalkozó is cáfolta már az állítást, és a kormányzati vizsgálatokból is az derült ki, egyetlen fillér támogatást sem kapott 2004 és 2007 között.
A vállalkozó rendben elszámolt azzal a pénzzel is, amit jóval az ominózus beszélgetés előtt, még 2003-ban nyert el hazai forrásokból egy sportpálya beruházáshoz - közölte.

A kormányszóvivő hozzátette: Nógrádi Zoltán az akciójával saját pártelnökét hozza a legkellemetlenebb helyzetbe, tudja ugyanis, hogy nem igaz, amit állít. Ezzel azonban könnyen keltheti azt a látszatot, hogy utólag próbál alibit gyártani Orbán Viktor hamis vádaskodásához az uniós pénzekről - mondta Daróczi Dávid.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását