2024. május 17. - Paszkál

Szélsőjobbos győzelem a tankönyvek terén

A parlamentbe frissen bekerült szélsőjobboldal első "fényes győzelmeként" értékelik Görögországban, hogy Kosztasz Karamanlisz konzervatív miniszterelnök visszavont egy általános iskolai történelemtankönyvet, amely szakított a hagyományosan tanított nacion
2007. szeptember 30. vasárnap 17:22 - Hírextra
Az ultranacionalisták szerint a 6. osztályosoknak szánt tankönyv túlságosan "törökbarát" és "bagatellizálja" az ortodox klérus szerepét az 1830-ban elnyert függetlenség kivívásában, leszámolva egy államalapítói mítosszal egy olyan országban, ahol egyház és állam nincs szétválasztva.

A LAOSZ nevű szélsőjobboldali párt, amelynek első ízben sikerült bekerülnie a parlamentbe a szeptember 16-i választásokon, ujjongva fogadta a kormány döntését, amellyel igazolva látja saját emelkedő csillagát. "Jó, hogy a kormány figyelembe vette a szavazóurnák üzenetét és ha késve is, de visszavonta ezt a szentségtörő tankönyvet" - szögezte le a párt, amely leszögezte, hogy "első számú feladata lesz a görög-keresztény történelem és kultúra védelme".

New York-i betegágyáról "teljes szívéből" üdvözölte Krisztodulosz, a görög ortodox egyház feje is a "helyes döntést" az "egész Görögországot felzaklató ügyben".

Athéni megfigyelők szerint a választásokon meggyengült, a 300-fős parlamentben csak törékeny többséggel, 152 mandátummal rendelkező Karamanlisz megpróbál kijönni a szélsőjobboldallal, amely 10 mandátumhoz jutott.

A választások előtt a kormányfő nem tartotta szükségesnek a tankönyv visszavonását, legfeljebb a legvitatottabb fejezetek módosítását.

A To Vima című lap szerint a kormány nem azért vonta ki a könyvet, mert a jó vagy rossz, hanem azért, mert a szélsőjobb kampánytémává tette és ez szavazotokba került a kormányzó Új Demokráciának.

Elődeivel ellentétben az egy éve bevezett és a görög történészek többségének támogatását élvező történelmi olvasókönyv világosan szakított az addig tanított a történelem etnocentrista és nacionalista megközelítésével. Az új tankönyv visszavonása után a régit veszik elő, amely azt tanítja a görög diákoknak, hogy az oszmán uralom alatt a rabszolgasorba taszított görögök sokat szenvedett a törököktől, ugyanakkor említést sem tesz például a 50 ezer szaloniki zsidó nácik általi lemészárlásáról.

Az általános iskolai tanárok szövetsége szerint az ügy fő vesztesei maguk a tanulók lesznek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását