2024. március 29. - Auguszta

Ötszörös licitek

Ha nem is főműveket, de számos, igen kvalitásos alkotást kínált péntek esti árverésén a Képcsarnok, abból a kincsesbányából, amelyet a Magyar Alkotóművészeti Alapítvány örökölt elődjétől, a volt Képzőművészeti Alaptól.
2007. szeptember 29. szombat 16:38 - Hírextra

Olyan festményeket, grafikákat, és néhány kisplasztikát is, amelyeket az alap - a művészeket támogatva - heti rendszerességgel vásárolt meg 1968-tól majd negyed századon át, s amely művek évtizedek óta raktárban porosodtak.

A gyűjtemény aukciós értékesítését tavaly kezdték meg, s mivel igen jó tapasztalatokat szereztek, csaknem kivétel nélkül minden felkínált tétel gazdára talált, az idén immár másodszor rendeztek árverést a raktári készletéből.

Az árverésen a hatvanas-nyolcvanas évek alkotásait kínálták eladásra, azon alkotók műveit, akik mára a kortárs művészet "nagy öregjei", s akik munkái igen magas árakon forognak a műkereskedelemben.

A Képcsarnok árverésén ezúttal is igen alacsony árakat szabtak meg, s ennek köszönhetően a néhány tízezres tételeket gyakran licitálták négy, ötszörös leütési, árig, és sokszor koppant a kalapács százezer forint felett. A 201 tétel 90 százaléka vevőre talált.

A legmagasabbra Demény Miklós 1969-es konstruktív csendéletét értékelte a közönség. A 42 ezer forintról indított vászonért hosszas licitálás után megadták a félmillió forintot. A másik Demény csendéletet 240 ezer forintért vitték el.

Az aukció legmagasabb, 46 ezer forintról indított tétele, egy Váli Dezső farostlemezre festett olajkép, kilencszeres áron, 400 ezer forintért kelt el. 30 ezer forintról indult és 240 ezer forinton állt meg Szikora Tamásnak, a reduktivizmus (redukált formavilág) képviselőjének, Maszk és varrat című festménye. Hasonlóan magas áron kelt el Gerzson Pál Várrom című, nagyméretű olajképe, 40 ezer forintos kikiáltási árról 220 ezerig emelkedve. Egy másik Gerzson mű 90 ezer forintnál állt meg.
A Németországban élő és alkotó Lux Antal 1977-es kompozíciója 200 ezer forintot ért meg valakinek. A Munkácsy- és Kossuth-díjas Szentgyörgyi Kornél cirkuszi jelenetéért 190 ezer forintot adtak. Misch Ádámnak, a győri acélszobrászati művésztelep alapítójának geometrikus kompozíciójáért 180 ezer forintnál koppant a kalapács. Tavaly kiállításokkal ünnepelték Kontraszty Lászlónak, a XX. századi magyar festészet nagy magányos alakjának 100. születésnapját. Az öntörvényű művész Figurális konstrukcióját 170 ezer forintra licitálták. Bartl József két csendélete 190, illetve 150 ezer forintért talált új gazdára.

Százezer forint felett, a kikiáltási ár négy-ötszörösén vitték el Bér Rudolf két tájképét, Bikácsi Daniella, ifj. Guti József, Halmy Miklós, Molnár Sándor, Novák András, Óvári László, Patay László Sugár Gyula, Szűts Miklós, Szabó Zoltán festményeit.

Sikeresen szerepeltek grafikák, a sokszorosított rézkarcok, litográfiák. Kikiáltási ár felett keltek el Raszler Károly, Redő Ferenc, Reich Károly, Szabó Vlaldimir, Szemethy Imre lapjai. Rékassy Csaba szignált rézkarcára 60 ezer forintig licitáltak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását