2024. május 14. - Bonifác

Új gyógyszer a rák ellen

A bőrrák gyógyszeres kezelésének új lehetőségéről számoltak be az Európai Onkológiai Szervezet (ECO) barcelonai kongresszusán; az eljárás lényege, hogy a rákos sejteket úgy pusztítják el, hogy túltöltik őket oxigénnel.
2007. szeptember 28. péntek 09:41 - Hírextra

Mivel a rákos sejtek eleve sok oxigént tartalmaznak, s egy bizonyos szinten túl képtelenek megbirkózni vele, könnyű túltölteni, s ezáltal elpusztítani őket.

A felfedezésről amerikai kutatók számoltak be, akik 81 bőrrákos betegből 53-on végezték el a kísérleti kezelést. Az új gyógyszer (STA-4783) segítségével az 53 beteg átlagosan két hónappal élt tovább, mint azok, akiket hagyományos kemoterápiával kezeltek, és csak kevesebb mint 5 százalékuknál jelentkeztek mellékhatások.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy további kutatásokra van szükség a tényleges alkalmazhatóságig.

Rámutattak arra is, hogy a bőrrák (melanoma) más, mint a többi rákfajta, főként abban, hogy veszedelmesebb. Míg például egy négymilliméter vastagságú melanoma a betegek csaknem felénél halált okoz, egy ugyanekkora mellrákos daganat esetén a betegek 95 százaléka életben marad.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását