2024. április 30. - Katalin, Kitti

Az őssejtek alkalmazásának lehetőségei

A köldökzsinórvérből származó őssejtek alkalmazásának lehetőségei a regeneratív gyógyászatban - e témában tartott előadást pénteken Budapesten az a két angol tudós, akinek tavaly, a világon elsőként sikerült emberi májszövetet alkotnia.
2007. szeptember 28. péntek 19:25 - Hírextra
Colin McGuckin, a Newcastle-i Egyetem Őssejt-kutató Központjának vezetője fontosnak nevezte, hogy a közvélemény és a kormányok megismerjék és elfogadják ezt a módszert.

Ismertetése szerint évente több mint 130 millió gyermek születik a világban. A köldökzsinórvér biztonságos, fertőzésmentes forrása az őssejteknek, amelyeket 85-féle betegség gyógyítására lehet alkalmazni - hangsúlyozta.

Mint kiemelte, a köldökzsinórvérben található őssejtek igen fiatalok, legfeljebb 9 hónaposak, akárhány évig is tárolják később a készítményt. Mivel fiatal sejtek, igen fejletlenek, ebből adódóan rendkívüli képességekkel rendelkeznek, többféle szöveti sejtté fejlődhetnek, beleértve az agy-, máj-, érfal-, vér- és hasnyálmirigysejteket - tette hozzá.

A professzor az általa vezetett központ kutatásaival kapcsolatban szólt a köldökzsinórvér őssejtjeiből előállított működő májszövetről, hangsúlyozva: ez későbbi gyógyászati alkalmazása mellett jobb gyógyszerek kifejlesztését is lehetővé teszi.

Rámutatott arra, hogy a máj elsőrendű szerepet játszik a gyógyszerek feldolgozásában és aktiválásában, valamint a méregtelenítésben (a vegyületek lebontásában). Így a máj-jellegű szövetmodellek kiválóan alkalmasak gyógyszerek tesztelésére, az esetleges mellékhatások hatékony kiszűrésére.

Colin McGuckin ismertette az intézet másik projektjét, amelynek keretében az őssejteknek a cukorbetegség gyógyításában játszott szerepét vizsgálták, s beszélt az idegszövet előállításának lehetőségéről is. Meggyőződése szerint az őssejt-kutatások révén jobban megérthető a rák problematikája is.

Munkatársa, Nico Forraz ismertette a köldökzsinórvér levételének, az őssejtek kinyerésének, s a készítmények tárolásának módszerét. Mint elmondta, az eddig alkalmazott legrégebbi készítmény 17 éves volt, ezt sikerrel alkalmazták egy leukémiás gyereknél, de harminc évig eltartható a köldökzsinórvér.

Tájékoztatása szerint a lányok esetében a köldökzsinórvér több őssejtet tartalmaz, mint a fiúké. Számít az újszülött testsúlya is, valamint az anya kora; minél fiatalabb, annál dúsabb őssejtekben a köldökzsinórvér.

Merhala Zoltán, az előadást szervező Sejtbank Kft. ügyvezetője arra mutatott rá, hogy az új kutatási eredmények segítenek eloszlatni a köldökzsinórvér saját célra történő megőrzésével kapcsolatos "szkeptikus véleményeket". Kiemelte, hogy a közfelfogás szerint a módszert általában a vérképzőszervi betegségek gyógyítására alkalmazzák.

"Ez egy olyan kicsi kockázatú betegség, hogy az emberek nem nagyon látják indokoltnak azt, hogy valaki saját célra megőrizze az őssejteket" - mondta, hozzátéve: ez igen költséges, hiszen a szolgáltatás ára 342 ezer forint, de az ár tartalmazza a 20 éves tárolás díját is.
Tájékoztatása szerint a Sejtbank Kft. elsőként kínálta Magyarországon ezt a szolgáltatást. A program 2001-ben indult, a szolgáltatást nemzetközi együttműködésben, Európa legnagyobb őssejt-bankja partnereként biztosítják.

Colin McGuckin az MTI-nek azt mondta: "globális stratégiára van szükség, a lehető legtöbb köldökzsinórvért kell összegyűjteni és tárolni". Minél kevesebb a minta, annál kisebb az esélye, hogy a betegeknek megfelelő őssejteket megtalálják - tette hozzá.

Meggyőződése szerint egyaránt szükség van magán és közösségi őssejt-bankokra. A magán őssejt-bankok a ma születő gyermekeken segíthetnek a jövőben, a közösségiek pedig a felnőtteken.

"Ahogy öregszünk, úgy szaporodnak a betegségeink, s ha működnek a közösségi őssejt-bankok, képesek leszünk a szükséges szövetfajtát kialakítani" - hangsúlyozta a professzor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását