2024. május 21. - Konstantin

Szili hanyagolja Szlovákiát

Szili Katalin csütörtökön megerősítette, hogy nem utazik el jövő hétre tervezett szlovákiai látogatására, mert ezzel is szeretné személyesen kifejezni, hogy elfogadhatatlannak tartja a szlovák parlament múlt heti döntését - jelentette ki az Országgyűlés e
2007. szeptember 27. csütörtök 11:40 - Hírextra
A pozsonyi parlament a második legnagyobb kormányerő, a Szlovák Nemzeti Párt javaslatára a múlt héten határozatot fogadott el, amellyel megerősíti a második világháború után kiadott csehszlovák elnöki rendeleteket, az úgynevezett. Benes-dekrétumokat. Ezek egy része jogaitól fosztotta meg vagy jogai gyakorlásában korlátozta a csehszlovákiai magyar és német kisebbséget. A javaslatot valamennyi szlovák párt képviselői támogatták, csak a Magyar Koalíció Pártja (MKP) ellenezte.

Szili Katalin szerdán döntött úgy, hogy lemondja Kassára és Eperjesre tervezett látogatását, azonban szlovák kollégája, Pavol Paska akkor még reményét fejezte ki, az Országgyűlés elnöke mégis ott lesz a két kelet-szlovákiai városban tervezett közös találkozón.

Szili Katalin csütörtökön azonban megerősítette: távolmaradásával szeretné megerősíteni azt a két hete elfogadott ötpárti nyilatkozatot, amelyben támogatják az MKP kezdeményezését a magyar-szlovák megbékélésről, illetve azt is, hogy továbbra is elfogadhatatlannak tartja a Benes-dekrétumok megerősítését.

A Házelnököt így a látogatáson Kerényi György kabinetfőnök képviseli.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását