2024. május 6. - Ivett, Frida

Kényszerből szigorít a kormány

Magyarországon a jövedelmeknek becslések szerint még mindig a 18-20 százaléka részben vagy egészben kikerüli az adórendszert - mondta a kormányfő az európai adóhivatalok budapesti vezetői fórumán csütörtökön a Parlamentben. A rendszerváltás óta azonban mo
2007. szeptember 27. csütörtök 17:06 - Hírextra
Mindazok, akik kibújnak az adófizetés alól, megrövidítik a közösséget, közvetlenül rombolják az erkölcsöt, ráadásul hátrányba hozzák a tisztességeseket - közölte a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc szerint az igazi nehézség az, hogy a magyaroknak rövid időszak adatott meg arra, hogy megértsék: övék az ország. A szabadság és a felelősség azonban kéz a kézben jár, és a felelősségnek része viselni a közterheket - mondta a miniszterelnök.

A szürke- és feketegazdaság ellen nem lehet rövid politikai kampányokkal küzdeni. Hosszú és kitartó erőfeszítésekre van szükség annak érdekében, hogy az emberek megértsék: az adófizetéssel nem lemondanak valamiről, hanem lehetőséget vásárolnak arra, hogy egy jobban működő országban éljenek - közölte Gyurcsány Ferenc

A kormányfő elmondta: nagyra becsülik az Unió és Kovács László adóügyi biztos erőfeszítéseit az egyes nemzetek adórendszerének a harmonizálására, de a tagállamok egymástól eltérő gazdaságpolitikája nem megkérdőjelezhető. Ezért Gyurcsány Ferenc szerint belátható időn belül nem lehet megvalósítani a teljesen egységes uniós adórendszert. Az adóalapok egységesítése egyes adónemeknél és az eljárásjog összehangolása azonban valamennyi tagállam érdeke - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Becslések szerint évente 200-250 milliárd euró kárt okoz az adócsalás az Unióban. Ezt már Kovács László, az Unió adóügyi biztosa mondta a konferencián. A közös agrárpolitika éves költsége 50 milliárd euró, az egész éves brüsszeli költségvetés pedig 100 milliárd euró körül mozog - tette hozzá. Kovács László közölte: nem a kis stiklikre gondol, amikor adócsalásról beszél, hanem az iparszerűen űzött adócsalásra, például amikor a vállalkozások kifejezetten az alap nélküli áfa-visszaigénylésre jönnek létre, aztán pedig gyorsan eltűnnek. Az Unióban már másfél éve ez az egyik központi téma - mondta az adóügyi biztos.

Brüsszelben jelenleg azon dolgoznak, hogy a hagyományos, nemzeti ellenőrzésen alapuló módszerek szigorítása mellett milyen új lépéseket lehetne tenni az adócsalás visszaszorítása érdekében - közölte Kovács László. Ilyennek nevezte az áfa-rendszer megváltoztatását. Az egyik megoldás lehet a fordított adózás, ami azt jelenti, hogy a közösségen belüli áfa-fizetés, vagy visszaigénylés csak a kereskedelmi lánc utolsó pontján történne, és nem minden egyes résztvevőnél, ahogy jelenleg. Egy másik lehetőség a közösségen belüli áfa-mentesség megszüntetése, vagyis ez esetben mindenki fizetné az adót és nem lehetne visszaigényelni sem. Az év végéig elkészülnek az ezekkel kapcsolatos hatástanulmányok - mondta az adóügyi biztos.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását