2024. április 23. - Béla

Aknát szednek a bosnyákok

Bosznia-Hercegovinában csütörtöktől a helyi katonai erők felelnek az aknamentesítésért- jelentette be a békefenntartói feladatokat is ellátó EUFOR. A nemzetközi katonai erő azután döntött a feladat átadása mellett, hogy a balkáni országban kezd megerősödn
2007. szeptember 27. csütörtök 16:49 - Hírextra
Az EUFOR a bosnyák erőknek átadja az aknamentesítéshez szükséges fölszereléseket, járműveket, valamint a kiképzett aknakereső kutyákat is. A nemzetközi erők az ígérik: segíteni fogják a helyiek munkáját.

12 évvel a boszniai háború lezárása után is komoly gondot jelentenek az aknák a balkáni országnak. Mivel nincs pontos térkép a telepített robbanószerekről, csak becslések avnnak arról, mekkora terület van elaknásítva. Szakértők szerint mintegy 2000 négyzetkilométerre tehető ez a szám. A háború lezárása óta több mint négyszázan haltak meg azért, mert aknára léptek. Az áldozatok közt sok a gyerek.

Az Európai Unió idén arról döntött, hogy 6500-ról 2500 főre csökkenti a Bosznia-Hercegovinában állomásozó katonák számát. Az indoklásban az szerepelt, hogy az ország képes arra, hogy saját maga lássa el a feladatokat.

Bosznia- Hercegovina két entitásból áll: a horvát-bosnyák (muzulmán) föderációból, és a boszniai Szerb Köztársaságból (Republika Srpska). Az egykori háborús ellenfelek között ma sem felhőtlen a viszony. Mindkét entitásnak külön kormánya, hadserege és rendőrsége van. Ez utóbbiak összevonása évek óta késik.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását