2024. április 25. - Márk

Nagy Imre unokája a megosztottság ellen

Jánosi Katalin, Nagy Imre egykori miniszterelnök unokája október 4-re közös látogatásra és beszélgetésre hívja az Országgyűlés elnökét, alelnökeit és a pártok frakcióvezetőit a Nagy Imre Emlékházba.
2007. szeptember 24. hétfő 11:04 - Hírextra

Nagy Imre unokája nyílt levelében úgy véli: a ház történelmi hangulata elősegítené az ünnepre való szellemi ráhangolódást.

"Ezzel a látogatással újra hitet tennénk amellett, hogy léteznek olyan megkérdőjelezhetetlen értékek, melyek összekapcsolnak bennünket, valamennyiünket ebben a hazában. Ilyen érték 1956 forradalma, szabadságharca, Nagy Imre és mártírjaink áldozata, a szabadság és demokrácia eszményei" - fogalmaz János Katalin.

Nagy Imre unokája levelében azt kéri a pártok frakcióvezetőitől és az Országgyűlés elnökétől, alelnökeitől, hogy az ünnepet ne áldozzák fel a politikai csatatéren.

"Segítsék hozzá a nemzetet, hogy közösen átélhessünk egy méltóságteljes, emelkedett, tiszta ünnepet! Ennek a szándéknak szép kifejezése lenne az Önök közös látogatása, mely összetartozásunk fontos üzenetét közvetítené hazánk polgárai felé" - áll Jánosi Katalin levelében.
Mint írja, 1956 októberének végén Nagy Imre képes volt félretenni pártjának érdekeit, azokon felülemelkedve egész nemzetét szolgálta, valódi államférfivá lett. "Képes volt valamennyiünkért küzdeni, és valamennyiünkért feláldozni életét" - olvasható a nyílt levélben.

Nagy Imre unokája hozzáteszi: a jelenlegi nehéz szituáció, az előttünk álló problémák, s a bennünket sújtó megosztottság ugyanezt a metamorfózist várja el önöktől is.

Akkora áldozatot - mint Nagy Imre és mártírtársai önfeláldozása - önöktől ma nem vár el az ország. De azt igen, hogy életükkel, munkájukkal segítsék elő és szolgálják nemzetünk, hazánk egységét, összetartozását, boldogulását, hiszen ennek reményében választottuk meg önöket.

"Összetartozásunkat is szimbolizálja nemzeti ünnepünk, október 23-a, hétköznapokon pedig az Önök munkahelye, az +Ország Háza+, a Parlament is" - fogalmaz Jánosi Katalin.

Idén Jánosi Katalin a Nagy Imre-kivégzés évfordulójának előestéjére, június 15-re hívta közös imára és beszélgetésre a parlamenti pártok elnökeit.

Akkor sem Orbán Viktor, sem pedig Semjén Zsolt nem vett részt az imán. A Fidesz, illetve a KDNP elnöke azzal indokolta távolmaradását, hogy előre lekötött programja miatt nem tud eleget tenni a meghívásnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását