2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Mobiltelefon vakoknak

Már magyarul is megszólal a mobiltelefon menüje, amely lehetővé teszi, hogy a látássérültek egyedül is képesek legyenek telefonálni. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, illetve a Budapesti Műszaki Főiskola közreműködésével a napokban elkészü
2007. szeptember 24. hétfő 19:55 - Hírextra
Eddig Magyarországon csak a számítógépet tudták használni a látássérült emberek, de más nyelven, például angolul már létezett beszélő mobiltelefon is. Másfél éve indult egy projekt, amelyben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Műszaki Főiskola és a MITSYSTEM Kft. egy olyan szoftver fejlesztésén dolgozott, amely a telefonálást segítő menüket magyarul szólaltatja meg.

Ecsedi Csaba, a főiskola tanára, a projekt szakértője a Független Hírügynökségnek elmondta: a napokban készült el a Beszélő Telefon után "BeszT"-nek keresztelt alkalmazás. Ez felolvassa a telefonkönyvben lévő telefonszámokat, az üzeneteket, a fogadott, vagy nem fogadott hívásokat, de a térerőről és az akkumulátor állapotáról is tájékoztatja a használóját. A kezelését online súgó segíti.

A számítógépes program telepítését októbertől ingyen kérhetik a magyar látássérültek a Budapesti Műszaki Főiskolán.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását