2024. április 26. - Ervin

Elkezdődött a sör ünnepe

Münchenben szombaton megnyílt a világ legnagyobb népünnepélye, az Oktoberfest. Az idei immár a 174. a rendkívüli népszerű fesztiválok sorában, amelyre október 7-ig több mint 6 millió vendéget várnak.
2007. szeptember 22. szombat 20:01 - Hírextra

A nyitónap fénypontja ezúttal is az első hordó csapra verése volt. Ez a hagyomány sokkal fiatalabb, mint maga az Oktoberfest, amelyet 1810-ben tartottak meg először. A hagyományt ugyanis 1950-ben az akkori polgármester alapította, csapra verve az ünnepség első hordó sörét. Azóta egyetlen utóda sem mondott le erről az "előjogról", noha az kiváló erőlétet követel. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy a mindenkori polgármesternek hány ütéssel sikerül a csapot a hordóba ütnie.

Ezúttal is - mint az elmúlt években - München szociáldemokrata főpolgármestere, Christian Ude volt a "végrehajtó", mégpedig három "csapással", mint tavaly. Az első korsó sört pedig - mint a múltban már annyiszor - Edmund Stoiber tartományi miniszterelnök - a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője - "hajtotta fel", az ugyanis a mindenkori kormányfőnek dukál. Stoiber azonban utoljára élvezhette a fesztiválok első korsó sörének az ízét és örömét, szeptember végén ugyanis távozik hivatalából.

Az ünnepet München I. Lajos bajor királynak köszönheti, aki 1810. október 12-én, még trónörökösként vette feleségül Therese von Sachsen-Hildeburghausen hercegnőt. S hogy demonstrálja a néphez való közelségét, a belvárosban népünnepélyt rendezett, amely október 17-én lóversennyel ért véget. Mindez a hercegnőről elnevezett Theresienwiese (Teréz-mező) nevű réten zajlott le, amely ma is az Oktoberfest helyszíne. A lóversenyt a következő évben megismételték, sőt mezőgazdasági kiállítást is rendeztek, majd 1818-ban felállították az első körhintát. Mindezzel lassan létrejött az Oktoberfest hagyománya.

München város vezetése pedig ígéretet tett arra, hogy évente megrendezik az ünnepséget. Az ígéretet többnyire be is tartották, hiszen az elmúlt közel 200 évben csupán 22 alkalommal maradt el az őszi fesztivál.

A szombati megnyitón több mint százezren vettek részt, a helyiek többsége természetesen hagyományos bajor népviseletben, a nők drindliben, a férfiak bőrnadrágban. Az egyik legnagyobb látványosságot a müncheni sörösgazdák jelentették, amikor virágokkal feldíszített lovas kocsikon bevonultak a rétre.

A sörsátrak hamar megteltek, többet közülük üresedésig átmeneti időre be is kellett zárni.

A szervezők arra számítanak, hogy az Oktoberfest tizenhat napján mintegy 6 millió liter sör fogy majd, azaz 6 millió literes korsó ürül majd ki. Még akkor is, ha idén egy korsóért a tavalyi árnál 40 centtel többet, azaz átlagosan mintegy 7,90 eurót kell majd fizetni. S mindehhez jönnek még a különböző sörkorcsolyák, a perectől a különböző kolbászokon, wurstokon keresztül a hagyományos bajor ételekig, amit több száz kereskedő, illetve vendéglátós, s több ezer pincér és pincérnő kínál.
Persze a sörsátrakon kívül ma már számos más szórakozási lehetőség, például óriáskerék, bábszínház vagy zsákbamacska várja a látogatókat. Este pedig farsangi- és népviseleti ruhákba öltözött fellépők - zenészek, énekesek és táncosok - szórakoztatják a német és külföldi vendégeket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását