2024. május 25. - Orbán

Főiskola romáknak

Levelező tagozatos főiskolai képzés indul a nagykanizsai Bogdán János Cigány Közösségi Házban a helyi roma önkormányzat kezdeményezése nyomán: a Pécsi Tudományegyetem kihelyezett tagozataként működnek. Több mint negyven hallgatóval kezdik meg a tanévet,
2007. szeptember 21. péntek 16:49 - Hírextra

Főiskolai képzés indul Nagykanizsán, a Bogdán János Cigány Kisebbségi Közösségi Házban – tudtuk meg Teleki László, MSZP-s parlamenti képviselőtől, volt romaügyi államtitkártól, aki a nagykanizsai roma önkormányzat elnöke is egyben. Pénteken ír alá erről szóló együttműködési megállapodást a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Intézetének a dékánja és a roma önkormányzat elnöke. Az egyetem feltételül szabta, hogy legalább 35 embernek jelentkeznie kell a kihelyezett tagozat megindításához— közölte Teleki, aki szerint 42-en kérték felvételüket a főiskolára. A hallgatóknak hat félévet kell tanulniuk a diploma megszerzéséhez, és a második félévben választhatnak a szakirányok között: személyügyi szervezők, művelődésszervezők, munkavállalói tanácsadók és felnőttképzési szervezők lesznek.

Nagyjából minden második hallgató roma. A hallgatóknak alapfokú, C típusú, államilag elismert nyelvvizsga bizonyítványt is kell szerezniük a diploma megszerzéshez, ezért idegen nyelvi tanfolyamot indítanak számukra lovári és beás nyelvből. A képzés költségtérítéses: félévenként százharmincötezer forintot kell fizetnie a hallgatóknak. Teleki elmondta: az Oktatási Minisztériumtól kérnek majd segítséget a tanulók támogatásához. Kiemelte: a felvételt nyert roma diákok többsége a roma önkormányzat Tanoda programjának a holdudvarából került ki. Hetedik éve működtetnek a közösségi házban levelező tanfolyamot, amely érettségire készített fel több mint kétszáz romát. Teleki szerint közülük nagyjából hatban-hetvennek sikerült megszereznie az érettségi bizonyítványt. Ezen kívül hétvégi kollégiumot is indítottak közösségi házban hetven-nyolcvan általános iskolás számára.

Forrás: Roma Sajtóközpont
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását