2024. április 20. - Tivadar

Ártatlannak tartja magát az MSZP képviselője

Álláspontja szerint nem követett el közokirat-hamisítást Juhászné Lévai Katalin, az MSZP országgyűlési képviselője, akinek mentelmi joga felfüggesztését javasolta a héten az Országgyűlés illetékes bizottsága. A szocialista politikus pénteken nyilatkozott
2007. szeptember 21. péntek 15:11 - Hírextra

A mentelmi bizottság kedden a legfőbb ügyész megkeresésére döntött arról, hogy indítványozza az Országgyűlésnek a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, közokirat-hamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

Juhászné Lévai Katalin szerint gyanúsítása tévedésen, jogértelmezési problémán alapul.

Az ügy részleteit ismertetve elmondta: a Hajdú-Bihar Megyei Területfejlesztési Tanácsban 2003-ban, amikor ő volt az elnök, új könyvvizsgálót kértek fel a tanács kht-jához és új munkaszervezetet hoztak létre, személycserék történtek. A Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Kht. könyvvizsgálójának cseréjét azonban nem jegyezték be a cégbíróságon, ez a kht. ügyvezetőjének feladata lett volna - fűzte hozzá.

Juhászné Lévai Katalin azt mondta: 2004-ben vették észre a hibát, és akkor ezen úgy tudtak változtatni, hogy cégadatot hoztak létre. A dokumentumot a kht. ügyvezetője és annak ügyvédje írta alá folytatta a politikus -, valamint ő maga, mint a tanács egyszemélyi képviselője, akinek a szervezeti és a működési szabályzat (szmsz) szerint megvolt a lehetősége erre.

Mint mondta, a papírt be is adták a cégbíróságra, amely még büntetést sem szabott ki az egyéves mulasztás miatt. Kitért arra, hogy a területfejlesztési tanács szmsz-e szerint a kht. ügyvezetőjének megválasztása és visszahívása a tanács hatásköre; a könyvvizsgáló, a felügyelő bizottsági tagok választása és visszahívása ügyében a tanács elnöke önállóan dönthet a tanács képviseletében.

Juhászné Lévai Katalin elmondta: azért értett egyet mentelmi joga felfüggesztésével, mert ez ügyben őt még senki sem kérdezte meg, és szeretné tudni, mit vétett. A képviselő azt mondta, nem követett el bűncselekményt.

Mi motiválhatott abban, hogy szándékosan elkövessek egy ilyen bűncselekményt? - tette fel a kérdést. Hozzáfűzte: teljesen jóhiszeműen járt el. Szavai szerint az ügy összefügg azzal a támadássorozattal, amit ellene folytatnak a megyében.

A legfőbb ügyész azért kérte a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, mert Juhászné Lévai Katalin a Hajdú-Bihar Megyei Területfejlesztési Tanács volt elnökeként cégbírósági változás-bejegyzés elmulasztása miatt 2004. május 31. napján hozott egy olyan — hatáskörébe nem tartozó — döntést, amelyen valótlanul azt állította, hogy a tanács a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Kht. Könyvvizsgálóját 2004. május 31.el hívta vissza.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását