2024. május 3. - Tímea, Irma

Összeférhetetlenségi visszásságok

Péntekig kell nyilatkoznia a Nap-kelte három műsorvezetőjének - Aczél Endrének, Bakács Tibornak és Orosz Józsefnek – hogy áll-e fenn esetükben összeférhetetlenség - nyilatkozta a Magyar Televízió (MTV) reggeli műsorának producere csütörtökön az MTI-
2007. szeptember 20. csütörtök 22:27 - Hírextra

Az MTV tájékoztatása szerint mindez egy átfogó vizsgálat része. Kozák Márton SZDSZ-delegált azt közölte az MTI-vel, visszásnak tartja: hogy "miközben az elnökség egyes tagjai műsorvezetők összeférhetetlenségét tárgyalják, a kuratórium elnökhelyettesének nyilvánvaló összeférhetetlenségét szó nélkül hagyják".

Gyárfás Tamás producer elmondta, legutóbb - második alkalommal - hétfőn hívta fel levélben Dobos Menyhért közéleti igazgató, hogy a "hozzá érkezett utasítás" alapján kérje tőle a három képernyős nyilatkozatát arról: van-e a köztévés szereplésükkel az MTV szabályzata szerint összeegyeztethetetlen tevékenységük. 

A producer közlése szerint az írás példaként a Népszabadságot, a Klubrádiót, a Magyar ATV-t és a Tilos Rádiót említette, és Dobos Menyhért közölte azt is: ha szeptember 21-ig nem kap választ, "új műsorvezetőkről szükséges gondoskodni" e három ember helyére.

Tájékoztatása szerint Bakács Tibor már korábban jelezte: távozik a Tilos Rádiótól, míg a másik két műsorvezető "nem egyértelműen reagált, hanem vitatta a felvetés realitását".

Az MTV csütörtök kora esti sajtóközleménye szerint csaknem egy hónapja zajlik átfogó összeférhetetlenségi vizsgálat a társaságnál, mivel a cég álláspontja szerint fel kell számolni minden fennálló összeférhetetlenséget.

Az eljárás keretében valamennyi belsős és külsős műsorkészítőnek nyilatkoznia kell arról, hogy nem végez máshol olyan tevékenységet, ami a 2002 augusztusában elfogadott Közszolgálati Műsorszolgáltatási Szabályzata (KMSZ) szerint összeférhetetlen az MTV-ben ellátott feladatával. 

A közlemény szerint a három műsorvezető "nem küldte el határidőre az összeférhetetlenségi nyilatkozatot, ezért az illetékes főszerkesztő múlt pénteken, majd csütörtökön "újra arra kérte Gyárfás Tamás producert, hogy amíg a nyilatkozatok nem érkeznek meg, addig ne őket, hanem a többi műsorvezetőt foglalkoztassa". 

Szabó László, a Magyar Televízió Közalapítvány elnökségének egyik, Fidesz által delegált tagja a hírügynökségnek ugyanakkor arról beszélt: ellenzéki kurátorok "régóta" napirenden tartják a testületben az összeférhetetlenség kérdését.

Szabó László hangsúlyozta: egyetért a menedzsment e lépésével és szeretné, ha a kuratóriumi elnökség jövő szerdai ülésén tájékoztatást kapnának arról, mi történt az ügyben; ugyanakkor reméli, hogy a jövőben senki nem kerül úgy a Magyar Televízió képernyőjére, hogy esetében akárcsak összeférhetetlenség gyanúja merül fel.

A kurátortársa által elmondottakra reagálva Kozák Márton SZDSZ-delegált azt közölte az MTI-vel, visszásnak tartja: hogy "miközben az elnökség egyes tagjai műsorvezetők összeférhetetlenségét tárgyalják, a kuratórium elnökhelyettesének nyilvánvaló összeférhetetlenségét szó nélkül hagyják".

 "Érthetetlen, hogy a közalapítvány ellenzéki többségű ellenőrző testülete hónapok óta nem hajlandó dönteni Balogh László összeférhetetlenségéről" - tette hozzá, megjegyezve, hogy a kuratóriumi elnökhelyettes - aki ellen ő maga kezdeményezett ilyen eljárást - a napokban is mint szegedi önkormányzati KDNP-képviselő nyilatkozott a médiának.

 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását