2024. május 2. - Zsigmond

Kevesebb előadás, kevesebb néző

Mivel tavaly 190 millió forintot vontak el a Nemzeti Táncszínháztól, csökkenteni kényszerültek az előadások számát. Várhatóan ez a tendencia érvényesül ebben az évadban is - közölte Török Jolán ügyvezető igazgató csütörtöki sajtótájékoztatójukon, Budapest
2007. szeptember 20. csütörtök 14:58 - Hírextra

Az előző szezonban így is 400 előadást tartottak Budapesten, 97-et pedig a fővároson kívül, 85-88 százalékos látogatottság mellett - tette hozzá Török Jolán. Közlése szerint az idén arra számítanak, hogy a látogatottság kisebb lesz, mert azt tapasztalják, a fizetőképesség csökken, pedig a Nemzeti Táncszínház sehol sem emelte a jegyárakat.

Kiemelte, hogy programjukban következetesen képviselik eredeti stratégiájukat: három réteghez szólnak, a gyermekekhez, az ifjúsághoz és a felnőttekhez. Ebben az évadban több darabot is két verzióban készítenek el a koreográfusok, a gyerekváltozatok mellett felnőtteknek szóló koreográfiát is bemutatnak.

Az első premiert az Artus - Goda Gábor társulata tartja a Fesztivál Színházban, a Művészetek Palotájában szeptember 26-án. A Farkasok társasága című darab Goda Gábor tájékoztatása szerint a közismert Piroska és a farkas mese sajátságos, felnőtteknek készülő változata. Főhőse egy fiatal lány, akinek a félelmei és kíváncsisága egyaránt megjelenik a műben. Másnap mutatják be a gyerekverziót, amelyben a meseszerű elemek dominálnak.

Hasonlóképpen két változatot készít Juronics Tamás Csajkovszkij zenéjére, A hattyúk tavából. Az idén húsz éves Szegedi Kortárs Balett előadásában Siegfried herceget Haller János, Odiliát Jónás Zsuzsa, a hercegi anya megnagyított szerepét Uhrik Dóra alakítja. A gyerekverziót csak Budapesten játsszák, október 4-én délután, este pedig a felnőttet adják elő, szintén a Fesztivál Színházban.

A társulat létszáma, de hagyományai sem teszik lehetővé hagyományos produkció létrehozását, "most járok legközelebb a nevünkben szereplő kortárs és balett fogalom közös beteljesítéséhez" - mondta a koreográfus. Csajkovszkij háromórás balettmuzsikáját megrövidítették, a cselekményt kevésbé szolgáló részekből húztak.

Földi Béla, a Budapest Táncszínház vezetője arról számolt be, hogy The Time című októberi premierjük egyik darabját a holland Neel Verdoorn, a másikat ő koreografálja - ez a mű a Várszínházban látható október végén. Ugyanitt a tervezettnél később, novemberben mutatják be a Magyar Carment.

Presser Gábor zenéjére Upor László írta a librettót, a produkciót Novák Péter rendezi - a táncokat hárman alkotják: Zsuráfszky Zoltán, Horváth Zsófia és Lengyel Péter. A címszerepre két, rendkívül sokoldalú fiatal művészt találtak: Fekete Lindát és Újhelyi Kingát - mondta Novák Péter.

2008-ban a Nemzeti Táncszínház számára Bozsik Yvette a Traviatából készít balettet, a Magyar Állami Népi Együttes előadja a Bartók-trilógiát, a Budapest Táncszínház pedig Mátyás király meséi címmel mutat be új darabot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását