2024. május 28. - Emil, Csanád

Könyv az ostromról

A gyulai vár ostromáról szóló könyvet jelentet meg a Gyulai Évszázadok Alapítvány; a Gyula régen és ma című sorozatban napvilágot látó kiadványt elsősorban az ifjúságnak szánják - közölte a kötetet beharangozó szerdai sajtótájékoztatón az alapítvány elnök
2007. szeptember 19. szerda 21:59 - Hírextra

A gyulai vár 1566-os ostromáról szóló könyvvel az alapítvány célja részben az, hogy felhívják a szélesebb olvasóközönség, elsősorban az ifjúság figyelmét arra: nemcsak Egerben, vagy Szigetváron, hanem Gyulán is komoly harcok folytak a török ellen - mutatott rá Durkó Károly.
A könyv egyik szerzője, Durkóné Illés Bernadett emlékeztetett arra, hogy a végvári csaták közül a leghosszabb a gyulai volt, hiszen 51 napon keresztül ostromolta a török, mire végül a vár kapitánya feladta az erődítményt.

A még ősszel megjelenő könyvben nem kerülik meg a várat feladó kapitány, Kerecsényi László szerepét sem, ám arra is felhívják az olvasók figyelmét, hogy Kerecsényi végül török fogságban halt meg - hangsúlyozta a szerző.

Durkó Károly mindemellett azzal is indokolta a könyv kiadását, hogy az ostrom során - mint ahogy Eger, vagy Szigetvár esetében - Gyulán is történtek hőstettek, amelyek mintául szolgálhatnak a mai ifjúságnak.

A kötet első része 10 történetet tartalmaz Heltai Zsófia tollából, míg a második része Bagyinszki Zoltán fotóinak segítségével egyfajta "virtuális múzeumi sétára" invitálja az olvasót a helyi Corvin János Múzeum és az Erkel Múzeum gyűjteményébe.

A tervek szerint ezer példányban megjelenő kiadványban az olvasóknak szó- és fogalomtár is segít eligazodni a korabeli eseményekben.

A könyvet az érdeklődők CD melléklettel is megvásárolhatják majd, amelyen egyebek mellet egy 1561-ből fennmaradt, ismeretlen szerzőtől származó históriás ének is hallható Krecsmár Zsolt hangszerelésében és előadásában, "Szép ének a gyulai vitézekről" címmel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását