2024. május 22. - Júlia, Rita

A miseborok minősége is fontos

A templomi szertartásokon használt borok minőségének fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Zala megyei Kiskutason megrendezésre kerülő Szent Gellért misebor-ünnep és verseny.
2007. szeptember 18. kedd 17:53 - Hírextra

Halász Gábor, Kiskutas polgármestere és a rendezvény szervezője az MTI-nek elmondta, hogy a hétvégén kezdődő versenyen 30 magyar és 3 külföldi misebor mérettetik meg.

A miseborok általában késő szüretelésű, édesebb fehérborok, amelyek nem tartalmazhatnak adalékanyagokat - magyarázta Halász Gábor. Hozzátette, hogy vörösborokat ritkábban "szentelnek" miseborrá, ugyanis könnyebben hamisíthatók, mint a fehérek.

A versenyen a borokat egy szakmai zsűri vizsgálja anélkül, hogy bármilyen információt kapnának a termelőt vagy akár a fajtát illetően. A borok szakértői így csak a szín, az illat és persze az íz alapján alakíthatják ki véleményüket. A minősítés egy nemzetközileg elfogadott száz pontos rendszerben történik.

A miseborok próbáját tavaly rendezték meg először, akkor a Bussay pincészet Esküvé nevű, 2005-ös évjáratú bora lett az első.

A rendezvény helyszíne, a 204 lakosú Kiskutas, Zalaegerszegtől 5 kilométerre található.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását