2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Életmentő karbantartás

Nem múlik el tél anélkül, hogy ne halnának meg emberek a fűtési rendszerekben keletkező szén-monoxid mérgezés miatt. Az idén már történt egy haláleset, Somogytúron. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni: a tragikus eseteket legtöbbször az elavult fűtési r
2007. szeptember 17. hétfő 08:41 - Hírextra

A szén-monoxid olyan égéstermék, ami viszonylag kevés oxigén jelenlétében keletkezik, megtalálható a kipufogógázban, de a cigarettafüstben is. Mivel színtelen, és - bármilyen töménységben - szagtalan, gyakorlatilag lehetetlen észrevenni. A levegőben, amellyel robbanó elegyet alkot, gyorsan kialakul a mérgezést előidéző koncentrációja. Élettani hatása révén igen veszélyes méreg, mert megköti a vérben lévő hemoglobint, valamint idegrendszeri panaszokat okoz. A szén-monoxid rövid idejű belégzése enyhébb mérgezést vált ki, amelynek tünete a zavartság, fejfájás, hányinger és szédülés. Hosszabb belégzésekor tudatvesztés, halál következhet be.

A Magyar Épületgépészek Szövetség álláspontja szerint a balesetek okaként leggyakrabban a fűtési rendszerek szabálytalan bővítése, a levegőelszívók szabálytalan (gyakran utólagos) beépítése, a rendszeres karbantartás hiánya és a nyílászárók cseréje, átalakítása szerepel. A korszerű, szuperszigetelt nyílászárók azért balesetveszélyesek, mert a levegő mozgását teljesen megakadályozzák, és még a fűtés működéséhez elengedhetetlenül szükséges levegőmennyiséget sem engedik be. Így az elégtelen égés során keletkező szén-monoxiddal telített füstgázok visszaáramolhatnak a lakótérbe a kéményből.

A levegőelszívók nem kellően megfontolt beépítése, kéménydugulás, a meghibásodott vagy rossz állapotú fűtőberendezés, szabálytalan gáztűzhelyhasználat, szerelési hiba vagy szabálytalan szerelés ugyancsak okozott balesetet - függetlenül a beépített készülékek gyártmányától. 2003 elején, Budapesten hét ember halálát okozta, hogy a cirkogejzír hőcserélője eltömődött. Egy 2004-es fővárosi balesetben négy halálos áldozattal járt, hogy a vízmelegítőt égéstermék-elvezetés nélkül szerelték fel - derül ki a Magyar Épületgépészek Szövetség tájékoztatójából.

A megelőzés legfontosabb feltétele, hogy szakember szerelje fel és állítsa be a gázfogyasztó készülékeket, amelyeket ajánlatos évente egyszer megvizsgáltatni.

Sajátos, hogy éppen a balesetekről szóló híradások jelentik az egyik leghatékonyabb kommunikációs eszközt a fogyasztók figyelmének felkeltésére. Egy-egy halálesetről szóló híradás jelentősen megnöveli a gázkészülékek ellenőrzését, karbantartását igénylők számát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását