2024. április 30. - Katalin, Kitti

Erdő Péter szentmiséje nyitotta a városmissziót

A Szent István-bazilikában Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek által bemutatott szentmisével vette kezdetét a Városmisszió Budapest 2007 rendezvénysorozat vasárnap.
2007. szeptember 16. vasárnap 21:24 - Hírextra
Szent Lukács evangéliumában az elveszett bárányról, az elveszett drachmáról és a tékozló fiúról szóló történetek megmutatják nekünk, hogy milyen kedves Isten előtt az az ember, aki valamilyen szempontból elveszett, nem találja az igazi célhoz vezető utat - mondta Erdő Péter, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a zsúfolásig megtelt bazilikában.
Mint fogalmazott, "korunk emberéről is szól a mai evangélium, és éppen azt a titkot árulja el, hogy miért van nekünk szükségünk városmisszióra egy ilyen, sokszor névtelennek tűnő nagyvárosban is, mint Budapest".
Nekünk kell lépni, nekünk kell elébe menni az atya módjára mindenkinek, aki kétségbe esve keresi a helyét ebben világban - hangsúlyozta a bíboros.
Erdő Péter azt mondta: a városmissziós héten kilépünk az egyházközösségek falai közül, kilépünk a vallásos emberek megszokott közösségi életéből, hogy elvigyük Krisztust azokhoz is, akik még nem hallották róla az igazi örömhírt.
    "A kultúra minden területén, a művészetek és a zene nyelvén, az utcai rendezvények nyelvén meg kell szólítani az embereket, és utánuk kell menni mindenhova, ahol ők járnak", a metróba, a nagy áruházakba és a bevásárlóközpontokba - fogalmazott.
    Erdő Péter kijelentette: "bárki meghívást kap templomainkba, jöjjön el, tekintse meg őket, vegye észre, hogy nem valami titokzatos, valami magába zárkózó társaságnak az érdektelen, vagy éppen a többi ember számára rejtett helyei ezek, hanem hordozói egész népünk kulturális örökségének és hordozói egy olyan lelkesedésnek, tanúbizonyságai egy olyan hitnek, amely itt élő emberek nemzedékei számára útmutatást és erőforrást jelent".  
    "Tehetünk-e (...) nagyobb jót embertársainkkal, mint hogy megismertetjük őket Krisztussal" - tette fel a kérdést a bíboros, majd azt mondta: "ettől ragyog fel az ő életük is, ettől kaphat reményt, ettől kaphat jövőt városunk, népünk és az egész emberiség".
    A városmissziót megnyitó szentmisére elhozták Lisieux-i Kis Szent Teréz - a világmissziók védőszentjének - ereklyéjét.
    A szentmisén részt vett Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és felesége, Mádl Dalma.
    A "Reményt és jövőt adok nektek" mottójú városmissziót az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye szervezi, együttműködve több ország partner-egyházmegyéivel. A missziós héten, szeptember 16-22. között, összesen mintegy  1.500 programmal várják az érdeklődőket.
    A városmisszió célkitűzései: segíteni a plébániákat a missziós lelkiség imádságos formálásában, támogatni a közösségeket, hogy az eltávolodottaknak utat mutassanak az egyházba, valamint bemutatni a XX. században élt magyar vértanúkat.
    Az első városmissziót 2003 májusában Bécsben szervezték meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását