2024. május 5. - Györgyi

Nincs kegyeleti járadék

Elutasította a kegyeleti járadék bevezetéséről valamint az idősek helyzetéről és az érdekükben megtett kormányzati intézkedésekről az Országgyűlés előtti éves kötelező beszámolókról szóló törvényjavaslatokat az országgyűlés ifjúsági, szociális és családüg
2008. május 13. kedd 14:02 - Hírextra
Vas János (MDF) önálló indítványa szerint a kegyeleti járadék olyan keresettől, jövedelemtől független egyszeri pénzellátás lenne, amely annak a személynek jár, akinek saját jogú nyugellátásban részesülő házastársa, élettársa elhunyt.

A jogosultak körét a javaslat indokolatlanul leszűkíti, ezért a kormány nem támogatja azt - mondta Varga Ágnes, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője.

Példaként említette, hogy ha egy nyugdíjasnak még nem nyugdíjas házastársa hal meg, akkor nem járna a járadék.

A jogosultak körének meghatározása a javaslatban azért sem életszerű, mert általában a gyermekek temetik el idős hozzátartozóikat, s ők sem kaphatnának kegyeleti járadékot - mondta az MTI-nek Varga Ágnes.
A bizottság 12 igen, 1 nem szavazattal és 14 tartózkodással nem javasolta a törvényjavaslat tárgysorozatba vételét.

Medgyasszay László (KDNP) javaslata szerint az Országgyűlés felkérné a kormányt hogy minden év októberéig terjesszen a Ház elé jelentést az idősek helyzetéről, életkörülményeinek alakulásáról, és az érdekükben megtett kormányzati intézkedésekről.

A vitában többen arról beszéltek, hogy a kezdeményezést támogatják, az Országgyűlésnek foglalkoznia kell ezzel a nagyon széleskörű problémával, de erre idősügyi chartát, illetve idősügyi törvényt kell kidolgozni.

Korózs Lajos (MSZP), a bizottság elnöke emlékeztetett, hogy az idősügyi tanácsban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javasolta egy nemzeti idősügyi stratégia kidolgozását, ami az alapja lehet az idősügyi törvény megszületésének.

A bizottság 12 igen, 1 nem szavazattal, 14 tartózkodás mellett nem támogatta a javaslat tárgysorozatba vételét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását