2024. április 19. - Emma

A Szovjetunióba hurcolt politikai elítéltekre emlékeztek Szombathelyen

A Szovjetunióba hurcolt és ott hosszú évekig fogságban tartott politikai foglyokra, a szovjet államvédelmi hatóság börtöneiben megkínzottakra és kivégzettekre emlékeztek szombaton Szombathelyen annak a Bagolyvárnak nevezett épületnek a falánál, ahol 1945-
2007. szeptember 15. szombat 16:27 - Hírextra

A koszorúzással egybekötött kegyeleti ünnepségen Menczer Gusztáv, a Szovjetunióban volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (SZÓRAKÉSZ) elnöke mondott beszédet. Hangsúlyozta, hogy a szovjet munkatáborokból hazatérőknek még hosszú éveket, évtizedeket kellett várnia addig, amíg hivatalosan, "pecsétes papíron" is elismerték hogy bűncselekmény hiányában a jogtalanul ítélték el őket.


"Mi már az elítélésnél tudtuk, hogy ártatlanok vagyunk" - mondta. Menczer Gusztáv szerint mindezekre azért kell felhívni a figyelmet, mert "5-6 éve a hatalom részéről egy szó sem hangzik el, a történelemkönyvekből pedig mindez kitöröltetett".


Menzer Gusztáv kijelentette a SZÓRAKÉSZ ma is azt tartja legfontosabb céljának, hogy ezek az események nem merüljenek feledésbe, ezért tartják megemlékezéseiket már 17-ik éve, és noha az alapítók már egyre kevesebben vannak az élők sorában, a feladatot gyermekeik, unokáik, leszármazottaik veszik át tőlük.


A megemlékezésen Hende Csaba, a Fidesz országgyűlési képviselője megemlékező beszédében kifejtette: 600 ezer főre becsülik azoknak a számát, akiket Magyarországról hurcoltak a Szovjetunióba "malenkij robotra".


Hozzátette: a hazatértek évtizedekkel később is azzal szembesültek, hogy szenvedéseikért nemhogy kárpótlást nem kaptak, de azokról beszélniük sem volt szabad. A gyanú árnyéka vetült rájuk és a magyar hivatalos szervek úgy tettek, mintha önhibájukból, valamilyen bűnük miatt kellett volna szenvedniük.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását