2024. május 18. - Erik, Alexandra

Gyurcsány: három pillért kell szem előtt tartani

Gyurcsány Ferenc szerint baloldaliként három pillért kell szem előtt tartani: a nemzet egyben tartását a szolidaritás jegyében, versenyképessé tenni az ország gazdaságát, valamint korszerűsíteni a szociális rendszert. Az MSZP elnöke, miniszterelnök erről
2007. szeptember 13. csütörtök 16:43 - Hírextra

A baloldalnak döntő felelőssége van abban, hogy ezekre a kérdésekre választ adjon - szögezte le Gyurcsány Ferenc mintegy négyszáz fős hallgatóság előtt. A szocialista pártelnök szerint az idei év költségvetés "nagyon nehéz alkalmazkodást jelentett", a jövő évi büdzsé pedig "fegyelmezett és szigorú, de lényegét, fő áramát tekintve már nem megszorító".

A BÖK-konferencián felszólaló pártelnök-miniszterelnök azt mondta, vissza kell szorítani a szürke és a feketegazdaságot, amelynek aránya a térségben az egyik legnagyobb mértékű. Magyarországon a GDP 18 százalékát teszi ki, ami hozzávetőleg négyezer milliárd forintot jelent - mondta. Hozzátette: az önkormányzatok 3.200 milliárd forintból gazdálkodnak hitelforrások nélkül, az összeg fele állami támogatás.

A kormányfő szerint ma már mind politikai, mind költségvetési értelemben nagyobb az ország mozgástere, mint egy évvel ezelőtt. Nem korlátlan a mozgástér, de nagyobb. Azok a politikai természetű és költségvetési kényszerek, amelyek időnként húsba vágóan működtek és hatottak az elmúlt egy évben, jelentősen engedtek és engednek szorításukból - fogalmazott a pártelnök.
Gyurcsány Ferenc kitért arra, hogy többen kérdezték tőle, milyen őszre számít. "Pár ezres, vagy pár tízezres szélsőséges randalírozás nem azonos azzal, ami az országban történik" - mondta a miniszterelnök. Úgy vélte, az ország az elmúlt egy évben nagyon világossá tette, hogy az ilyesfajta fellépéshez és akcióhoz nincsen kedve csatlakozni, ehhez nem ad támogatást. 

A szocialista pártelnök hangsúlyozta: nem lesz koalíciós válság, és azért nem, mert az országnak az az érdeke, hogy ezt a programot végigcsinálják. Mindehhez persze kompromisszumokra van szükség - jegyezte meg Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szólt arról, hogy az elkövetkező években kétezer milliárd forint támogatásra számíthatnak a kis- és középvállalkozások - ez mintegy 100 ezer vállalkozást érint. Megítélése szerint több figyelmet kell fordítani az iskolaügyre és a kultúrára és a közszolgáltatások körének bővülésére, továbbá a jelenlegi 10 milliárd forintról jövőre 15 milliárd forintra emelik az önkormányzatok európai uniós pályázatokhoz szükséges önerős forrását.
Gyurcsány Ferenc különösen fontosnak tartotta, hogy a jövőben kiemelt figyelmet kapjanak a kistelepülések.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását