2024. május 10. - Ármin, Pálma

Szabályozná a pénzpiacokat Merkel és Sarkozy

Szabályozná és átláthatóbbá tenné a nemzetközi pénzpiacokat a francia elnök és a német kancellár. A két politikus azután beszélt erről, hogy hétfőn egy Berlin melletti kastélyban tárgyalt.
2007. szeptember 10. hétfő 22:04 - Hírextra
Nicolas Sarkozy kijelentette: megengedhetetlen, hogy néhány spekuláns tartsa kezében a nemzetközi pénzügyi rendszert, hogy olyan föltételekkel adjon kölcsönöket, amilyenekkel csak akarnak.

Nicolas Sarkozy, aki pénteken Budapestre látogat, kijelentette: a német kancellárral együtt a nemzetközi pénzpiacok átláthatóbbá tételét támogatják, és mindketten a szabályok hiányára hívták föl a figyelmet. Sarkozy hozzátette: olyan kapitalizmust szeretnének, amelyben az üzletemberek, nem pedig az ügyeskedők profitálnak.

A találkozó után tartott sajtótájékoztatón Angela Merkel kancellár azt mondta: a német kormány számára kiemelten fontos az átláthatóság kérdése. A pénzpiacok jelenlegi helyzete is ezt igazolja - fogalmazott a politikus. A német kancellár és a francia államfő alig pár héttel a világ pénzpiacait megrázó események után beszélt minderről. Az elmúlt hónapokban az Egyesült Államokban komoly válságba került a lakáspiac, a másodlagos jelzálogpiac összeomlása miatt. A tengerentúli krízis hatására az Európai Központi Bank, az amerikai Federal Reserve, valamint a Japán Központi Bank is több milliárd eurót és dollárt pumpált a rendszerbe, hogy össze ne omoljanak a piacok.

Elemzők szerint Merkel az átláthatóságról és a szabályok hiányáról az Egyesült Államok központi bankjának szerepét betöltő Federal Reserve elnökével is egyeztet majd. Ben Bernanke kedden érkezik Berlinbe.

A Merkel - Sarkozy találkozón szó volt még az atomenergiáról is. A francia elnök azt mondta: a nukleáris energiáé a jövő, hiszen hamarosan elfogy a földgáz, 30-40 év múlva pedig olajunk sem lesz - hangoztatta a konzervatív politikus. Az energiaéhségre a megoldást az atomenergia adhatja a francia elnök szerint. Németországban ugyanakkor az előző, szociáldemokrata-zöld kormány az atomerőművek bezárásáról egyezett meg. Franciaország ugyanakkor energiaszükségletének mintegy 40 százalékát nukleáris forrásból fedezi.

Külpolitikai kérdéseket érintve megegyezetek arról is, hogy a jövőben a németek és a franciák közösen képeznek ki afgán katonákat valamint köztisztviselőket.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását