2024. április 18. - Andrea, Ilma

Oscar-díjra pályázik a Taxidermia

Pálfi György: Taxidermia című filmje képviseli Magyarországot a 2008-as Oscar megmérettetésen - adta hírül csütörtökön a Magyar Filmunió. Az Oscar-díjra nevező bizottság szeptember 6-án hozott döntésének értelmében, Magyarországot a 2008-as év "legjobb id
2007. szeptember 6. csütörtök 15:18 - Hírextra

Az Oscar-díj szabályzata szerint azokat a magyar filmeket nevezhették, melyek hazai mozibemutatója 2006. október 1-és 2007. szeptember 30-a között volt.

A bizottság döntésében a Magyar Filmművészek Szövetségét Báron György (filmkritikus), a Magyar Operatőrök Társaságát (H.S.C.) Rák József (operatőr), a Magyar Mozgókép Rendezők Céhét (MRC) Fésős András (filmrendező), a Független Magyar Producerek Szövetségét Szita Miklós, és a Magyar Producerek Szövetségét Sipos László képviselte.

Amerika leghíresebb filmes megmérettetésére minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet. Ezek közül választják ki január végén a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői az öt szerencsés jelöltet, akik a legjobb idegennyelvű filmnek járó szoborért kelhetnek versenyre. A jelöltek listáját 2008. január 22-én hozzák nyilvánosságra. A 80. Oscar-díj átadása február 24-én lesz hollywood-i Kodak Theatre-ben.

A Hukkle című filmjével világhírre szert tett Pálfi György második játékfilmje, a Taxidermia a 37. Magyar Filmszemlén elnyerte a fődíjat, a legjobb látvány díját, a legjobb férfi mellékszereplő (Czene Csaba), a legjobb női mellékszereplő (Stanczel Adél), a külföldi kritikusok Gene Moskowiotz-díját, valamint a diákzsűri fődíját.

A hazai sikereket követően, a külföldi közönség a Cannes-i Filmfesztivál "Un certain regard" (Egy bizonyos tekintet) elnevezésű válogatásában láthatta először Pálfi György alkotását.

Fesztiválkörútja során a legjobb rendező díját nyerte el az antalyai Eurázsia filmfesztiválon, a "briliáns rendezésért" Ezüst Hugó-díjat nyert Chicagóban, rendezői díjat Kolozsváron, fődíjat Brüsszelben, Don Quijote-díjat Cottbusban, valamint a kritikusok díját Tallinban. Februárban a magyar filmkritikusoktól a legjobb epizódalakítás (Stanczel Adél), a legjobb férfi főszerep (Czene Csaba, Trócsányi Gergő, Marc Bischoff), és a legjobb rendező díját is megkapta.

A magyar-osztrák-francia koprodukcióban készült filmet többek között a francia, a belga, a német, az osztrák, a holland, a norvég és az angol mozik is bemutatták már; hamarosan Amerika, Közel- és Távol-Kelet filmszínházaiban is látható lesz.

A film rendezője az MTI-nek elmondta: nagy örömmel, egyúttal szkeptikusan fogadta a döntést. Pálfi György rámutatott: véleménye szerint a Taxidermia a legtöbb olyan értéknek szembemegy, amelyet Oscar-díjjal lehet jutalmazni. Így különleges helyzet alakult ki azzal, hogy pont ezt a filmet küldik az amerikai "álmok városába".

"Nem gondoltam volna, hogy pont ezt a filmet választják, meglepett a hír" - tette hozzá Pálfi György, aki úgy vélte, alkotásának értékvilága még az amerikai független filmnél is "függetlenebb", nem beszélve Hollywood pénz- és szórakoztatóközpontú filmkészítésének profiljáról. Hangsúlyozta: filmjének alapvetően nem a szórakoztatás és a pénzkereset a célja. "A Taxidermia inkább fontos kérdéseket próbál felvetni az életről, elgondolkodtatni, és ezt megpróbálja valahogy esztétikai rendbe állítani" - magyarázta Pálfi György.  A kritikusoktól és a nézőktől nagyrészt nagyon jó véleményeket kapott a Taxidermiáról, de voltak ezzel gyökeresen ellentétes kritikák is. "Szélsőséges indulatokat váltott ki: vagy azt mondják, hogy ez a film nagyon jó, vagy azt, hogy ilyet nem szabad sem csinálni, sem nézni, és mindenkit eltanácsolnak tőle" - jegyezte meg.

Báron György filmkritikus az MTI megkeresésére elmondta: összesen 27 film közül, heves vita után választották a Taxidermiát. Azért döntöttek Pálfi György munkája mellett, "mert ennek a filmnek volt a legtöbb külföldi sikere (...) és a legpozitívabb külföldi sajtója is az elmúlt évben. Rengeteg díjat nyert és nagyon lelkes kritikákat kapott európai és amerikai újságokban" - hangsúlyozta Báron György.
Mint mondta, a Taxidermia amellett, hogy jó film, egy "nagyon kelet-európai történet, tehát vélhetően ez érdekli az amerikai közönséget is".

Báron György beszámolt arról, hogy a Taxidermia két legfőbb vetélytársa Kocsis Ágnes Friss levegő és Szász János Ópium - Egy elmebeteg nő naplója című filmje volt.  Megjegyezte: az öttagú bizottság végül 4:1 arányban a Taxidermia mellett szavazott; azt nem kívánta közölni, hogy a testület mely tagja voksolt más alkotásra.

Bővebb információ a filmről a: www.taxidermia.hu oldalon olvasható.

Forrás: FH, MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását