2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Hétvégén indul a Liszt-hét

Vasárnaptól egy hétig esténként Liszt Ferenc művei hangzanak el neves művészek előadásában Esztergomban, a második alkalommal megrendezett Liszt-héten - közölték a szervezők az MTI-vel.
2009. augusztus 20. csütörtök 12:48 - HírExtra
A rendezvényt Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész vasárnapi koncertje nyitja meg, aki a Harmonies poétiques et religieuses című művet adja elő a Bazilikában.
Különlegességnek számít a Szent Efrém Férfikar és a Ventoscala Szimfonikus Zenekar augusztus 29-i fellépése. Ők Liszt Szent Ferenc tematikájú műveit mutatják be autentikus helyszínen, a Ferences Szent Anna templomban.

A zenei ritkaságok előadása mellett a koncert- és előadássorozat idén kórustáborral bővül. A résztvevők a Mátyás-templom ének és zenekarával a fesztivál záró koncertjén, augusztus 30-án Liszt Esztergomi miséjét adják elő Tardy László vezényletével.

Esztergomban 1856. augusztus 31-én mutatták be Liszt első nagyszabású egyházzenei alkotását, a Missa Solennis-t. Az Esztergomi misét a szerző Scitovszky János bíboros, esztergomi érsek felkérésére a Bazilika felszentelésére komponálta és maga vezényelte az ősbemutatón.

A Missa Solennis-ről a Liszt egyházzenéjével és Esztergommal foglalkozó tudományos előadások között is hallhatnak vasárnap délután az érdeklődők.

A Liszt-hetet tavaly rendezte meg először a Hungarofest Kht. keretében működő Klassz Zenei Iroda a világhírű magyar zongoraművész-zeneszerző születésének 200. évfordulójára tervezett 2011-es Liszt-év előkészítéseként.

Az idei Liszt-hét teljes programját Esztergom honlapján, valamint a www.klassz.org honlapon is megtalálják az érdeklődők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását