2024. április 25. - Márk

HospInvest Zrt. a gyöngyösi kórház új "ura"

A HospInvest Zrt. működteti hétfőtől a gyöngyösi kórházat, azt követően, hogy a cég nyerte a helyi önkormányzat által a vagyonkezelésre kiírt pályázatot - tájékoztatta az MTI-t a társaság vezérigazgatója.
2007. szeptember 3. hétfő 20:40 - Hírextra
A fenntartó júniusban döntött arról, hogy a HospInvest működtetheti 20 esztendőn át a 445 ágyas, 58 szakrendelést illetve ambulanciát üzemeltető intézményt, az átvételre pedig most került sor - közölte Gászpon Jenő.

A HospInvest, a tervek szerint, még az idén elvégzi több részleg átépítését és felújítását, valamint bevezetik a kórházban az egynapos sebészeti ellátást - tette hozzá.

A cégvezető hangsúlyozta, hogy országosan is egyedülálló módon a Hospinvest működteti Heves megye három meghatározó egészségügyi intézményét, a gyöngyösi mellett a hatvani és a parádfürdői kórházakat is.

Mindez lehetővé teszi a három kórház együttműködését a betegek hatékony és magas színvonalú ellátása érdekében - mondta Gászpon Jenő.

A szerződéskötésre azt követően került sor, hogy a város képviselő-testülete öt pályázat közül a Hospinvest által benyújtott anyagot ítélte a legkedvezőbbnek.

A tender feltételei között szerepelt az intézmény tetemes adósságának rendezése, illetve olyan fejlesztések megvalósítása, amelyekre a város nem rendelkezett elegendő forrással.

Kollányi Gábor, a HospInvest elnöke már akkor bejelentette, hogy együttesen, szakmai munkamegosztás keretében kívánják működtetni az egymástól alig 20 kilométerre található gyöngyösi és hatvani kórházakat. Utóbbit ugyanis immár több mint fél éve a Hospinvest üzemelteti.

A két, egyaránt csökkentett kapacitású intézmény együttműködésre van ítélve. Egy fél kórház ugyanis nem üzemeltethető hatékonyan, ám két fél kórház már igen - hangsúlyozta a társaság elnöke.

Hozzátette, hogy az egészségpolitikai döntések nyomán mindkét intézmény kapacitása jelentősen csökkent.

A régióhatáron található Hatvannak a területi átszervezés miatt 37 ezer lakossal szűkült az ellátási területe. Ugyanakkor Gyöngyösön bizonyos szakellátások szűntek meg. A két kórház viszont kiegészíti egymást és a kapacitások együttesen működtethetőek a térség lakosságának érdekében - mondta a szerződéskötéskor Kollányi Gábor.

Hiesz György, Gyöngyös polgármestere azt hangsúlyozta, hogy az intézményben mindenképpen tőkebevonásra volt szükség. Annál is inkább, mert a település nem finanszírozhatta a csupán 30 százalékban gyöngyösi betegek ellátását.

Az önkormányzat egyébként csak a vagyonkezelési jogokat adta át, maga a kórház továbbra is városi tulajdonban marad - szögezte le korábban a polgármester. A belföldi magánszemélyek által birtokolt Hospinvest Zrt. hét egészségügyi intézményt üzemeltet országszerte: a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Kht.-t, a Hatvani Kórház Kft.-t, a Gyöngyösi Kórház Kft.-t, és a Parádfürdői Kórházat, valamint a keceli, a jánoshalmai és a kiskőrösi rendelőintézeteket.

A HospInvest által üzemeltetett intézményekben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott ellátásokért, csakűgy, mint bármely más közkórházban, nem kell külön fizetnie a betegeknek.

A cég éves árbevétele 2006-ban mintegy hétmilliárd forint volt, az idei üzleti tervben pedig 10 milliárd forinttal számolnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását