2024. május 7. - Gizella

Győri kekszgyár telepének rehabilitációja

Huszonegy ötletpályázat érkezett a győr-szigeti városrész északnyugati negyedének, a kekszgyár területének rehabilitálására; az Europan elnevezésű nemzetközi tervpályázati rendszerbe ezúttal első alkalommal került be Magyarországról vidéki helyszín.
2007. szeptember 3. hétfő 19:54 - Hírextra
Közlése szerint eddig csak budapesti helyszínek kerültek be az Europan rendszerbe az elmúlt csaknem egy évtizedben, mióta Magyarország a szervezet társult tagja. Ilyen helyszín volt a korábbi években egyebek között a Csepel-sziget északi része, valamint a budapesti zsidónegyed - idézte fel.

A kiírók 40 év alatti fiatal építészektől várják a városfejlesztési ötleteket, amelyeket az ingatlanfejlesztési tervek készítői a későbbiekben hasznosíthatnak. Arra is van példa, hogy a győzteseket a későbbi tervezésbe bevonják.

Ami a Győrrel foglalkozó pályázatot illeti: a pályázatok és a pályázók személye egyelőre titkos, így az sem derült ki, hogy a fiatal magyar építésztársadalom milyen mértékben képviselteti magát. Az országos főépítész annyit mondott el a korábbi évek tapasztalatai nyomán, hogy általában több a külföldi pályázó a magyarországi témáknál is.

Gunther Zsolt győri építész, az Europan Magyarország képviselője a kiszemelt győri városrészt ismertetve elmondta: a kekszgyárban egykor 450-500 ember dolgozott, jelenleg viszont mindössze mintegy félszáz munkatársat foglalkoztat a tulajdonos. A gyár területének, üzemépületeinek zömét már nem használják. Az építész szerint a városrész lehetséges negyedközpontját alakíthatnák ki a területen.

Németh Zoltán alpolgármester a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a még meglévő munkahelyeket nem szabad elveszíteni. A cukorkagyártás azonban városon belül más helyen is folytatható.

Révi Zsolt győri főépítész úgy vélekedett: az Europan révén Győr város bekerül az építész szakma nemzetközi vérkeringésébe, és ez számos előnyt jelenthet a város számára. A városfejlesztési ötletek minden bizonnyal termékenyítőleg hatnak, és motivációt adnak a további tervezés számára.
A győri ötletpályázat nyertesét többlépcsős nemzetközi zsűrizés nyomán válasszák ki. Az elsődíjas pályamű készítője 16 ezer eurós jutalmat kap a nemzetközi szervezettől.

Magyarország teljes jogú tagságra törekszik az Europan szervezetben. Ezzel összefüggésben az országos főépítész bejelentette: ez évtől a Magyar Urbanisztikai Társaság lesz az Europan magyarországi szervező központja. A kormányzati szervek már biztosították az anyagi feltételeket ehhez a tevékenységhez - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását