2024. május 17. - Paszkál

Engedély nélkül oltottak tüzet

Egy kifelejtett formai lépés okozott kisebb feszültséget a Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) között a budapesti tűzoltók görögországi útja előtt. Az OKF szerint ugyanis a tűzoltók a szolgálati út megkerül
2007. szeptember 2. vasárnap 17:19 - Hírextra
Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a tűzoltók és polgári védelmi szakemberek külföldi bevetése előtt az illetékes parancsnoknak az OKF-en keresztül az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumtól kell engedélyt kérniük. Ez csupán formai lépés, valójában a jogi felelősség kérdését tisztázza.- mondta el Dobson Tibor. A Független Hírügynökség információi szerint a tűzoltók ezt az engedélyt nem tudták megkérni időben.

Bende Péter, fővárosi tűzoltóparancsnok szerint a gyors segítségnyújtás vezérelte, mikor Demszky Gábor főpolgármester kérésére engedélyt adott a tűzoltók külföldi kiküldetésére. Tette ezt azonban úgy, hogy mérlegelte, mennyi tűzoltó mehet úgy ki Görögországba, hogy az itthoni munkában ne lehessen semmiféle fennakadás. Egyébként a főváros és tizennyolc környező település mentő-tűzvédelméért a Fővárosi Önkormányzat és tűzoltósága a felelős. Bende Péter hozzátette, hogy az út szervezésekor valóban követett el formai hibákat, de a legfontosabb, hogy külföldön is elismerően beszélnek a budapesti tűzoltók munkájáról és, hogy az egység épségben hazatért a feladatának sikeres végrehajtása után.

Dobson Tibor, az OKF szóvivője elmondta hogy a formai problémák miatt olyan levelet kapott a tűzoltóparancsnok, amiben a katasztrófavédelem vezetője figyelmeztette a szolgálati út pontosabb betartására, ugyanakkor egy másik levélben a sikeres munkáért gratulált neki és tűzoltóinak is.

A Független Hírügynökség információi szerint az OKF vezetője második levelében az általa vezetett szervezet köszönetét és elismerését is kifejezte az önkéntes segítségnyújtásra induló tűzoltóknak.

A budapesti tűzoltók szombaton késő este érkeztek haza. A 18 tűzoltó és egy orvos hétfőn
indultak a görögországi Évia szigetére, hogy segítsenek az erdőtüzek végleges eloltásában.A tűzoltás a görög segítségkérésére nemzetközi összefogásban zajlott. Az uniós városok közti együttműködés értelmében is kezdte szervezni korábban a Főpolgármesteri Hivatal, mint munkáltató a budapesti tűzoltók kiküldését.

A nyár végi, görögországi erdőtüzekben eddig hatvannégy ember halt meg. A tüzek egy részét gyújtogatók okozták, közülük több embert már elfogtak, hetük ellen már vádat is emeltek.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását