2024. május 19. - Ivó, Milán

Az MSZP-nek nem elég

Az MSZP továbbra is azt kéri, hogy Sólyom László köztársasági elnök és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke személyesen határolódjon el a szélsőjobboldali megnyilvánulásoktól, így a Magyar Gárdától - közölte Simon Gábor, az MSZP országos választmányának elnöke c
2007. augusztus 30. csütörtök 15:01 - Hírextra
A kormánypárti politikus szavai szerint vannak olyan események, amikor nem lehet a közszereplőknek egyrészt-másrészt fogalmazni, nem lehet hümmögni, nem lehet nem véleményt mondani, nem lehet középre állni.

"Mi ilyen helyzetnek tekintjük az utcákon megjelenő radikalizmus testet öltött formáit is, ilyennek tekintjük a Magyar Gárda létrejövetelét" - mondta Simon Gábor sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: elfogadhatatlanok a cinkos megjegyezések, a cinikus vádak és a felelősség elhárítása. Történelmünk tanulsága az, hogy nem lehet a demokráciát védtelenül hagyni - folytatta - , hogy a Magyar Köztársaság, a demokratikus jogállamunk megvédése nem párthovatartozás kérdése, hanem mindannyiunk közös kötelessége.

Simon Gábor azt mondta, szeretnék megismerni Sólyom László köztársasági elnök és Orbán Viktor Fidesz-elnök álláspontját. Az MSZP mindkét politikus esetében azt szeretné, ha nem munkatársaikon keresztül ismertetnék véleményüket - tette hozzá.

A választmányi elnök szerint az elmúlt években Orbán Viktor a radikális jobboldal vezére lett. Mint mondta, szeretnék tudni, mennyire van átfedés a parlament legnagyobb ellenzéki pártja, a Fidesz és a radikális jobboldal szerveződései között.

Hogyan értelmezhető az, hogy az önkormányzati választáson 2002-ben a MIÉP, 2006-ban a Jobbik támogatásával a Fidesz politikusai számtalan helyen győztek? - tette fel a kérdést a választmányi elnök.

Arra a fideszes felvetésre, miszerint az MSZP hisztériát kelt, Simon Gábor azt mondta, az tekinthető hisztériának, ha valaki a szélsőjobb térnyeréséről beszél, ha újnyilas zászlók tűnnek fel az utcákon, szélsőjobboldali katonai szervezetek alakulnak, vagy auschwitzi gúnyrajz jelenik meg egy kormányzati tisztségviselőről. Nem eltúlzott a szavunk felemelése - vélekedett a politikus.

Arra a kérdésre, miért nem lépnek fel tettekkel, ha alkotmányellenes dolgokat látnak, Simon Gábor közölte: érdemi lépéseket is tettek, ilyen volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Kovács Tamás legfőbb ügyészhez írt levele is.

A szocialista képviselő korrektnek nevezte, hogy Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján borzalmasnak és a gyalázatosnak nevezte a Szetey Gábor államtitkárról készült fotómontázst. Simon Gábor üdvözölte, hogy a fotómontázsért felelős személy már nem tagja a Fidesznek. Hozzátette azonban: nem egy ügyről, hanem tendenciáról van szó, és ennek megállításában jelentős szerepe lenne Orbán Viktornak.

Szerdán a kormány valamennyi tagja közös sajtótájékoztatón ítélte el azt az interneten megjelent fotómontázst, amelyen Szetey Gábor személyügyi államtitkárt az auschwitzi haláltábor bejárata előtt, rózsaszín háromszöggel a mellén ábrázolták. A képet közzé tévő Lánchíd Rádió Online főszerkesztőjét és ügyeletes szerkesztőjét - a történteket követően mandátumáról lemondó önkormányzati képviselőnőt - elbocsátották állásából.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását